Măsuri împotriva terorismului: Autorităţile române vor stoca datele pasagerilor de pe zborurile naţionale

Autoritățile vor stoca, pentru o perioadă de şase luni, toate datele pasagerilor zborurilor naționale, cu scopul combaterii infracțiunilor de terorism. Companiile aeriene vor transmite autorităților informațiile privind domiciliul, telefonul, adresa de e-mail, itinerariul, preferințele de zbor și chiar locul în avion al pasagerilor. Obligația va fi stabilită prin lege și lărgește considerabil sfera informațiilor pe care companiile aeriene erau obligate să le furnizeze autorităților.
Iulian Tudor
12 aug. 2016, 07:18
Măsuri împotriva terorismului: Autorităţile române vor stoca datele pasagerilor de pe zborurile naţionale

În scopul combaterii migrației ilegale, transportatorii aerieni care operează în România au în prezent obligația ca, până la finalizarea formalităților de îmbarcare, să transmită, la cererea autorităților, seria, numărul și tipul documentului de călătorie utilizat, cetățenia, numele și prenumele, data nașterii, punctul de trecere a frontierei unde urmează să sosească mijlocul de transport, codul transportului, ora plecării și ora sosirii, numărul total de pasageri care sosește cu acel transport și punctul inițial de îmbarcare.

Autoritățile române arată însă că la nivelul Uniunii Europene s-a ajuns la concluzia că, în condițiile menținerii amenințării reprezentate de terorism, este necesar un nou instrument juridic care să includă atât datele menționate, cât și alte tipuri de date necesare pentru prevenirea, depistarea, cercetarea sau urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave.   

În acest scop, noua lege stabilește înființarea, în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, a Unității Naționale de Informații privind Pasagerii (UNIP), potrivit profit.ro. Transportatorii aerieni vor transmite către UNIP, în mod automat și fără solicitarea expresă a autorităților, datele pasagerilor cu 48 până la 24 de ore înainte de ora programată pentru plecarea zborului.

Conform noilor norme propuse, companiile aeriene vor transmite codul de rezervare, data rezervării sau a emiterii biletului, datele programate ale călătoriei, numele și prenumele asociate rezervării, adresa și informațiile de contact – inclusiv număr de telefon și adresă de e-mail – asociate rezervării, toate informațiile privind forma de plată, inclusiv adresa de facturare și itinerarul complet de călătorie.

Companiile vor fi obligate să furnizeze până și informațiile din profilul “client fidel” al unui pasager, agenția sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul, toată situația de călătorie a pasagerului, inclusiv confirmările, situația înregistrării pentru zbor, informații privind neprezentarea pasagerului la îmbarcare sau privind prezentarea acestuia în ultimul moment la îmbarcare fără rezervare prealabilă.

În cazul minorilor neînsoțiți, cu vârsta sub 18 ani, vor fi transmise numele și sexul minorului, vârsta, limba  sau limbile vorbite, numele și datele de contact ale persoanei care îl însoțește la plecare și relația sa cu minorul, numele și datele de contact ale persoanei care îl așteaptă la sosire și relația sa cu minorul, agentul prezent la plecare și la sosire.

Informațiile despre biletul pasagerului vor trebui să cuprindă inclusiv numărul biletului, data emiterii biletului și bilete dus simplu și câmpurile aferente furnizării automate a prețului unui bilet de călătorie, toate informațiile cu privire la bagaje, ba chiar și numărul locului și alte informații privind locul.

Autoritățile vor primi, de asemenea, date privind tipul, numărul, țara de emitere și data expirării oricărui document de identitate, cetățenia, numele de familie, prenumele, sexul, data nașterii, compania aeriană, numărul zborului, data plecării, data sosirii, aeroportul de plecare, aeroportul de sosire, ora plecării și ora sosirii, cât și un istoric al tuturor modificărilor efectuate de un pasager.

Imediat după îmbarcarea pasagerilor în aeronava care se pregătește de decolare și când niciun pasager nu se mai poate îmbarca sau nu mai poate debarca, transportatorii aerieni transmit către UNIP toate modificările sau completările intervenite cu privire la pasagerii respectivului zbor.

Doar în cazul în care evaluarea datelor aferente unui zbor programat este necesară pentru a răspunde unei amenințări concrete privind comiterea unei infracțiuni de terorism sau a unei infracțiuni grave, UNIP, exclusiv ca urmare a unei cereri scrise din partea unei autorități competente, solicită transportatorilor aerieni să transmită datele PNR aferente zborului în cauză în alte momente decât cele prevăzute.

Autoritățile vor păstra aceste date timp de 6 luni de la momentul furnizării lor, după care vor fi șterse numele, inclusiv numele altor pasageri precum și numărul pasagerilor cu care călătoresc, adresa și informațiile de contact asociate rezervării, toate informațiile privind forma de plată, inclusiv adresa de facturare, dar informațiile din profilul “client fidel” și mențiunile privind minorii.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Se deschide un nou mall lângă București. Va avea un supermarket 100% românesc și un fast-food care intră în premieră pe piața din țara noastră
Capital.ro
Se suspendă pe loc. Mașinile care nu trec ITP-ul: Sunt considerate o defecțiune majoră
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Persoanele care au slăbit 10 kilograme într-o lună dezvăluie cele mai bune ponturi. „Vreau să împărtășesc exact ce am făcut”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Fenomenul Tunguska. Misterul exploziei care a aprins cerul după ciocnirea cu un obiect ceresc
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ce salariu are o româncă, șofer de autobuz în Londra: „Știam că am nevoie de un loc de muncă bine plătit”. Tânăra a dezvăluit cum face față unei meserii “rezervată bărbaților”
Cancan.ro
Iulia Vântur, EVACUATĂ în grabă cu SECURITATE! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de cel mai mare interlop din India!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Valabilitatea permisului auto va fi doar de 5 ani
StirileBZI
Acești elevi vor primi câte 600 de lei! Banii vin de la primărie
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Întrerupere totală de curent în Cuba din cauza opririi centralei termice principale
MediaFlux
VIN BANII pentru ajutorul de încălzire! Iată cine primește banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum câștigă bani WhatsApp? O privire detaliată asupra modelului de afaceri