Printre cele mai importante modificări pregătite de Guvern se numără creșterea impozitului pe dividende, de la 10% în prezent la 16%, un nivel nemaiîntâlnit în ultimii ani. Această măsură va afecta peste 600.000 de proprietari de microîntreprinderi, care beneficiau anterior de retragerea câștigurilor proprii printr-o fiscalitate mult mai redusă.
Impozitul pe dividende a suferit o creștere accelerată în ultimii ani. Dacă în 2020 acesta era de doar 3%, a urcat la 5% în 2021, apoi la 8%, și ulterior la 10%, potrivit datelor analizate de Economica.net. Conform surselor politice și administrative, cel târziu după alegerile din 5 mai, noul nivel de 16% va intra în vigoare. Pe baza unui calcul concret, fiscalitatea totală (inclusiv contribuțiile) care era de 11-12% în 2021 a ajuns astăzi la peste 25% și urmează să depășească 31% în curând.
Situația este agravată de faptul că multe dintre micile firme nu mai îndeplinesc condițiile pentru impozitarea veniturilor și au fost trecute la regimul de impozitare pe profit. În plus, și acest impozit va crește, cel mai probabil începând cu anul 2025. Se discută fie o majorare de la 16% la 19%, fie chiar la 20%, ceea ce va pune o presiune fiscală suplimentară pe mediul de afaceri.
Nu doar antreprenorii sunt afectați de noile măsuri. Creșterea TVA de la 19% la 21%, deja confirmată de Guvern, va avea un impact major asupra întregii economii, influențând prețurile bunurilor și serviciilor. Această măsură este considerată una dintre cele mai importante din pachetul de modificări fiscale.
În plus, statul introduce o nouă obligație fiscală pentru românii cu economii în bănci: aceștia vor plăti contribuția pentru sănătate asupra câștigurilor din dobânzi. Practic, randamentele obținute din depozite vor scădea cu peste 20%, echivalentul contribuției de sănătate. Această măsură vine într-un moment în care băncile comerciale deja ofereau dobânzi mai mici comparativ cu obligațiunile de stat emise prin programele Tezaur și Fidelis, care sunt scutite de impozite și de contribuții.
Un alt domeniu vizat este cel imobiliar. Impozitul pe proprietăți va crește semnificativ, iar pentru persoanele care dețin mai multe locuințe, nota de plată va fi și mai mare. Astfel, pentru fiecare proprietate suplimentară, contribuabilii vor plăti un impozit majorat cu 50% față de nivelul standard.