Opulenţa de care se înconjuraseră soţii Ceauşescu în Palatul Primăverii a fost dezvăluit românilor în primele zile de după Revoluţia din 1989, atunci când imagini filmate în reşedinţa dictatorilor au făcut încinjurul tuturor televiziunilor de pe mapamond.
Printre caracteristicile Palatului Primăverii se află o grădină de iarnă interioară, precum și un centru spa și o sală de gimnastică. Ceauşescu şi-a dorit să aibă interioare somptuoase ca ale celor mai bogați oameni din lume.
Dormitorul principal era dotat cu mobilier în stil Versailles și aur masiv. Tot aici se găsea și împreună o oglindă neprețuită din sticlă de Murano și încă un candelabru de cristal.
Totuși, Nicolae Ceaușescu a păstrat cel mai arătos decor pentru baie. Obiectele sanitare erau realizate din aur masiv. De la robinete până la suporturile pentru rolele de hârtie igienică, totul era aur.
Regimul de coșmar al dictatorului a luat sfârșit în 1989, în timpul Revoluției Române. Atunci, Nicolae Ceaușescu și soția sa au fost condamnați pentru genocid și executați prin împușcare în ziua de Crăciun.
Proprietate a guvernului român, palatul este acum un muzeu.
În perioada acelor zile „nebune” din decembrie 1989, furia românilor s-a dezlănțuit, mai ales la vederea opulenței și luxului în care Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au trăit, în timp ce noi ceilalți muream de foame.
Multe din obiectele de lux, și chiar parte din mobilier a dispărut. Unele fără urmă, altele, culmea, au apărut recent la vânzare pe site-ul OLX.
„Masă ovală colecția Nicolae Ceaușescu, din Primăverii, cu două scaune identice sculptate în lemn. Blaturile sunt în stil brâncovenesc, în două nuanțe. Sunt recondiționate cu ceară.
Piese de colecție. La această piesă primiți cadou un tablou semnat George Constantin sau Ilie Ardeleanu”, potrivit anunțului de pe OLX, publicat de Playtech.
Vânzătorul pune la dispoziție una din celebrele măsuțe folosite de cei doi la cafeau de dimineață.
Dar ceea ce pare neverosimil și cu multe semne de întrebare, este cum o bucată din istoria României a ajuns să fie vândută, ca un chilipir, pe internet?
Dacă luăm în considerare acest aspect, suma cerută, de 3.590 de lei, pare extrem de mică, în comparație cu valoarea sa, atât estetică, cât și de patrimoniu.
La ora la care scriem acest material nu știm dacă autoritățile s-au autosesizat în această cauză sau nu, dar cert este că obiectul de mobilier se află la vânzare și-și așteaptă un posibil cumpărător.
Citeşte şi: CASTIGATORI PREMII OSCAR 2022. Care este cel mai bun film al anului. LISTA premiilor