Psihologii au ales 14 adulţi care prezentau o anxietate serioasă legată exclusiv de matematică, fără ca aceste persoane să fie anxioase. Ei au fost puşi să rezolve probleme matematice (să verifice valabilitatea unor ecuaţii de tipul (12×4) – 19 = 29), în timp ce erau înregistrate imagini cerebrale prin RMN. Cercetătorii au observat că o regiune cerebrală, insula posterioară, se activa când oamenii se pregăteau să rezolve problemele. Regiunea respectivă se mai activează când corpul experimentează durerea sau în cazul ameninţării integrităţii fizice. Anticiparea faptului că trebuie rezolvate problemele duceau la acest răspuns şi nu acţiunea în sine de a face matematică, scrie Agerpres.
‘La cineva care este angoasat de matematică, anticiparea exerciţiilor provoacă o reacţie cerebrală similară cu cea a durerii fizice, ca şi cum ai apropia mâna de o sobă încinsă’, spun Sian Beilock şi Ian Lyons, cei doi psihologi care au publicat studiul în revista ‘PLos One.
Cei doi cercetători subliniază că studiul lor analizează durerea asociată cu un eveniment anxiogen şi nu stresul provocat în timpul acestuia. Altfel spus, nu problema matematică în sine este dureroasă pentru unele persoane, ci faptul de a trece la rezolvarea ei.
‘Matematica este o materie grea şi, la cei care prezintă un nivel ridicat de anxietate faţă de acest obiect de studiu, poate fi repede asociată cu tensiunea şi teama’, adaugă autorii articolului ‘Când matematica doare’.
‘Elevii care sunt tensionaţi la matematică pot avea nevoie de ajutor pentru a fi mai relaxaţi în privinţa ei. Anxietatea legată de matematică ar trebui tratată ca orice altă fobie’, precizează oamenii de ştiinţă.
Într-un alt studiu, Beilock propune persoanelor vizate să-şi exprime angoasa înaintea unui test scriind ceva, de exemplu, pentru a micşora tensiunea şi a avea performanţe mai bune.