Un grup de matematicieni din Marea Britanie afirmă că au descoperit formula pentru a garanta câștigul la loterie, iar secretul constă în achiziționarea a 27 de bilete.
Principalul joc al Loteriei din Marea Britanie, Loto, are loc de două ori pe săptămână și extrage aleatoriu șase numere cuprinse între 1 și 59, iar în luna decembrie, organizatorii loteriei au anunțat că reportul a atins un record de 28,9 milioane de dolari, neimpozabil.
Însă șansele de a câștiga sunt de aproximativ 1 la 45 de milioane.
Matematicienii de la Universitatea din Manchester nu garantează că cei care urmăresc formula lor vor câștiga afirmă că au stabilit numărul minim de bilete necesare pentru a asigura câștigul, chiar dacă acesta este doar de valoarea unui bilet.
David Stewart și David Cushing au creat o listă de 27 de bilete specifice care, în termeni matematici, acoperă toate combinațiile posibile pentru a obține cel puțin un câștig, chiar dacă este vorba doar de un bilet gratuit.
Aceste combinații au fost publicate, dar, conform New Scientist, matematicienii au descoperit ulterior și alte seturi de numere care îndeplinesc criteriile.
Cu un cost de 2 lire sterline per bilet, achiziționarea celor 27 de bilete ar costa 54 de lire sterline, adică aproximativ 69 de dolari.
În cadrul jocului Lotto, ghicirea a două numere corecte aduce jucătorului un bilet gratuit, în timp ce ghicirea a trei numere aduce în jur de 38 de dolari, scrie Business Insider.
Ghicirea tuturor celor șase numere aduce câștigarea unei părți din report.
Pentru a găsi combinațiile, cercetătorii au folosit un sistem matematic numit geometrie finită, care implică plasarea numerelor de la 1 la 59 în perechi sau triplete pe o serie de forme geometrice.
Astfel, fiecare set de numere este apoi conectat cu linii, generând o serie de șase numere, echivalând cu un bilet, potrivit Antena3.ro.
Sunt necesare 27 dintre acestea pentru a acoperi toate cele 59 de numere și pentru a garanta că cel puțin o pereche se va potrivi, au declarat matematicienii.
Cu toate acestea, un alt matematician, Peter Rowlett de la Universitatea Sheffield Hallam din Marea Britanie, a declarat că în 99% dintre cazuri, oamenii care folosesc aceste numere tot nu își vor recupera banii.
Mai mult decât atât, cu cât mai mulți oameni folosesc aceleași numere, cu atât vor exista mai mulți câștigători care trebuie să împartă orice sumă reportată.
Într-un caz rar, un membru al grupului de cercetare al lui Stewart și Cushing a reușit să câștige 2.243 de dolari cu cele 27 de numere.
Cu toate acestea, matematicienii spun că nu sunt interesați să folosească combinațiile în continuare.
„Am ajuns la concluzia că ori de câte ori eram implicați, nu făceau niciun profit, și apoi făceau bani atunci când decideam să nu le jucăm. Nu este foarte matematic, dar asta se întâmpla”, a declarat Cushing pentru New Scientist.