Materia întunecată ar putea trimite asteroizii către Pământ, provocând catastrofe

Materia întunecată ar putea destabiliza orbitele pe care se află asteroizii, trimițând o parte dintre aceștia spre Pământ, unde cei mai mari dintre asteroizi au potențialul de a provoca cataclisme care pot duce la dispariții în masă, așa cum s-a întâmplat cu dinozaurii, conform unui studiu realizat la Unievrsitatea Harvard.
Cristina Dinu
30 apr. 2014, 14:58
Materia întunecată ar putea trimite asteroizii către Pământ, provocând catastrofe

Fizicienii sunt de părere că această misterioasă substanță invizibilă, denumită materie întunecată, reprezintă 5/6 din întreaga materie din Univers. Ea a fost descoperită indirect, prin constatarea efectelor forței sale gravitaționale, forță care se pare că menține laolaltă stelele din corpurile galactice așa cum este Calea Lactee. Dacă această forță nu ar fi existat, stelele ar fi trebuit să se împrăștie în spațiu din cauza vitezei cu care se rotesc aceste galaxii, scrie Agerpres.

Oamenii de știință au lansat recent ipoteza că un disc dens de materie întunecată, cu diametrul de 35 de ani lumină, se află suprapus peste planul central al Căii Lactee, intersectând planul aglomerărilor stelare din apropierea centrului galactic. Soarele intră și iese ciclic din acest plan pe orbita sa în jurul centrului galactic.

Cercetătorii susțin că trecerea sistemului nostru solar prin acest plan dominat de materia întunecată poate duce la dislocarea cometelor și asteroizilor de pe orbitele lor de la marginea sistemului solar, proiectându-le spre planetele din interiorul sistemului. Acest fenomen este probabil responsabil de impacturile meteorice catastrofale suferite de Pământ în trecut, dintre care unul a pus capăt dominației dinozaurilor în ecosistemele terestre.

Acest studiu a fost realizat de fizicienii Lisa Randall și Matthew Reece de la Universitatea Harvard.

Studii anterioare au indicat că frecvența impacturilor de meteoriți pe Pământ crește și apoi scade cu o ciclicitate de aproximativ 35 de milioane de ani. În trecut oamenii de știință au propus un alt declanșator cosmic al acestui fenomen, avansând ipoteza existenței unei stele companion a Soarelui, o stea care a primit numele „Nemesis”.

Lisa Randall și Matthew Reece susțin însă că impacturile meteorice nu sunt provocate de influența unei astfel de stele a morții. Ei atrag atenția asupra faptului că acest ciclu al creșterii frecvenței impacturilor se pliază foarte bine peste ciclul trecerilor Soarelui prin planul central al Căii Lactee. Acest lucru indică faptul că materia întunecată din galaxia noastră ar putea fi principalul suspect pentru creșterea periodică a frecvenței ciocnirilor cu asteroizi.

În cadrul acestui studiu, cei doi oameni de știință au analizat caracteristicile unor cratere majore, de peste 20 de kilometri în diametru, produse în ultimii 250 de milioane de ani. Ei au comparat frecvența producerii acestor cratere cu desfășurarea ciclului de 35 de milioane de ani, corespunzător trecerii Soarelui prin discul de materie întunecată din Calea Lactee. Ei au observat că aceste cratere au apărut cu o frecvență de trei ori mai mare în perioadele în care sistemul solar trecea prin discul de materie întunecată.

În continuare oamenii de știință așteaptă rezultatele misiunii Gaia, a Agenției Spațiale Europene (ESA), pentru a confirma sau infirma existența discului de materie întunecată din galaxia noastră. Lansată în 2013, această misiune are drept obiectiv realizarea unei hărți exacte, 3D, a stelelor din Calea Lactee, hartă ce va oferi răspunsuri cu privire la misterioasă materie întunecată în funcție de posibilele influențe gravitaționale exercitate de aceasta asupra mișcării stelelor .

Concluziile acestui studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Physical Review Letter.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Primul vampir nu a fost în România, Serbia susține că l-a avut pe predecesorul lui Dracula
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu ia măsuri. Anunțul serii făcut de fostul candidat. Am demarat acțiuni legale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor