Acest nou tip de material este alcătuit din câteva mii de picături de apă, încapsulate într-o peliculă de grăsime şi legate între ele, capabile să îndeplinească anumite funcţii ale celulelor din corpul uman.
Aceste „reţele de picături” ar putea reprezenta componentele unei noi tehnologii pentru a administra medicamente şi ar putea înlocui ţesuturile vătămate din organism, scrie Mediafax.
Ţinând cont de faptul că noul material este integral sintetic, fără genom şi fără capacităţi de replicare, el permite evitarea problemelor întâlnite cu alte tipuri de ţesuturi artificiale, precum acelea care folosesc celule suşă umane, explică autorii acestui studiu, publicat în revista americană Science din 5 aprilie.
„Obiectivul nostru nu este acela de a crea materiale care să semene perfect cu ţesuturile vii, ci mai degrabă structuri capabile să îndeplinească funcţiile acestor ţesuturi”, afirmă profesorul Hagan Bayley de la Universitatea Oxford, coordonatorul acestui studiu.
„Am demonstrat că este posibil să creăm reţele de zeci de mii de picături legate între ele prin mici orificii, precum porii din proteinele care formează punţi de trecere prin întreaga structură, şi asemenea nervilor care pot să transmită semnale electrice în întreaga structură”, a adăugat el.
Fiecare picătură are un diametru de aproximativ 50 de microni (1 micron reprezintă a mia parte dintr-un milimetru), fiind de aproximativ cinci ori mai mare decât o celulă vie. Savanţii consideră că este foarte posibil să reuşească în curând să reducă şi mai mult dimensiunile acestor picături.
Acest material sintetic poate fi conceput pentru a lua diverse forme după imprimare.
Astfel, o structură plată poate fi programată pentru a se îndoi şi să ia o formă sferică, care nu poate fi obţinută direct prin imprimarea 3D.
Această mişcare este obţinută prin transferul de apă dintre picături.