Uscarea rufelor trebuie, așadar, să țină cont de tipul de țesătură pentru a le conserva forma optimă și, astfel, pentru a le mai putea îmbrăca și după ce au fost spălate
Iată, mai jos, ce textile nu trebuie niciodată uscate pe sârmă.
Mătasea, lâna, textilele cu imprimeuri, nailonul și elastanul nu trebuie uscate pe sârmă. Hainele confecționate din aceste materiale se pot micșora, deforma sau își pot pierde culoarea.
Imediat după ce au fost spălate, puloverele groase devin foarte grele pentru că rețin apa. Drept urmare, acestea se pot deforma dacă sunt agățate pe sârmă. Pentru a evita deteriorarea lor, utilizează un uscător echipat cu un grătar.
Usucă-le pe orizontală pentru a le menține forma. Dacă vrei să se usuce mai repede, introdu pulovărul într-un prosop uscat pentru a-i absorbi excesul de apă, abia apoi pune-l la uscat, scrie cumsa.ro
La fel stau lucrurile și în cazul articolelor vestimentare umplute cu puf precum gecile sau vestele. Ca să se usuce fără să se deterioreze, pune-le într-un uscător de rufe, împreună cu câteva bile speciale pentru uscarea şi catifelarea rufelor.
Citeste si Ce riști dacă usuci hainele în casă. Obiceiul banal care te poate îmbolnăvi
Nici lenjeriile de pat nu se usucă pe sârmă, mai cu seamă husele de pernă şi de plapumă, deoarece se pot micşora. Cât încă sunt umede, acestea trebuie întinse pe o suprafaţă plană sau întinse între două scaune, de exemplu. Abia când sunt aproape uscate, ele pot fi întinse pe sârmă, într-un loc unde există o bună circulaţie a aerului.
Blugii se usucă cel mai bine pe uscătorul de rufe. Dacă îi pui pe sârmă, vor deveni aspri la atingere şi, cel mai probabil, se vor micşora.
Pe lângă deteriorarea ţesăturilor, uscarea rufelor pe sârmă afară poate avea şi alte dezavantaje: hainele absorb mirosurile provenite de la ţevile de eşapament ale maşinilor, se pot umple de praf, se pot murdări de găinaţul păsărilor sau de pete lăsate de insecte.
Citeste si De ce să pui o lingură de zahăr în mașina de spălat. Trucul care îți salvează hainele
Pe lângă asta, soarele poate decolora hainele în timp. Mai cu seamă hainele de culore închise nu ar trebui uscate la soare.
În orice caz, ceea ce este important să reţii este că verificarea etichetelor de pe produse, pe care se menţionează modul de îngrijre a hainelor, este extrem de importantă, prevenind deteriorarea ţesăturilor.