„Având în vedere cazurile recente de infectare cu stafilococ auriu în cadrul unor maternității din municipiul București,în data de 04 decembrie 2018, la sediul Instituției Prefectului Municipiului București a avut loc o ședință de lucru cu factorii responsabili. Au participat reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică, Societății Române de Microbiologie, Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, precum și reprezentanți – manageri și epidemiologi – ai maternităților publice și private din Capitală. (…) S-au identificat și adoptat următoarele măsuri:
– Crearea, prin Ordinul prefectului, a unui grup de lucru format din reprezentanții instituțiilor participante la ședința de lucru, specialiști ai Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și ai Institutului Național pentru Sănatatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, reprezentanți ai mediului academic și ai comisiilor de specialitate (de microbiologie, epidemiologie și boli infecțioase) din cadrul Ministerului Sănătății și epidemiologi din cadrul maternităților publice și private din București.
– Grupul de lucru va avea ca obiectiv întocmirea unor proceduri de conștientizare a publicului, pre-detectare, prevenție, tratament și conduită în cazul apariției infecției cu stafilococ auriu.
– Grupul de lucru va constitui o platformă de comunicare cu caracter permanent pentru instituțiile sus-menționate și pentru alte evenimente epidemiologice și probleme cu care se pot confrunta maternitățile publice și private din Capitală. Documentele rezultate în urma activității grupului de lucru vor fi înaintate, în vederea stabilirii de politici publice și propunerii de modificări legislative, către Ministerul Sănătății.
– Secretariatul grupului de lucru va fi asigurat de către Instituția Prefectului Municipiului București.
– Redimensionarea numărului de paturi în corelație cu creșterea numărului de internări.
– Modificarea raportului existent între numărul de saloane alocate îngrijirii nou-născuților la termen și numărul de saloane alocate îngrijirii prematurilor, în favoarea celor dintâi.
– Introducerea de saloane de puericultură destinate prematurilor care necesită doar suport pentru creștere, nu și îngrijiri medicale”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Capitalei.
De asemenea, s-a propus reluarea unei practici folosite în trecut – închiderea în fiecare an, pe termen de o lună, a fiecărei maternități, pentru igienizare, potrivit Prefecturii Capitalei.
Măsurile vin după ce în ultimele zile peste 20 de bebeluși născuți la Maternitatea Giulești au ajuns ulterior la Spitalul „Grigore Alexandrescu” după ce au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent în maternitate.