„Feldrihan Florentina-Laura (persoana citată de presă ca fiind „avocatul” care l-a ajutat pe falsul medic) nu este avocat. Acest nume nu apare în tabloul avocaților din România, singurul document oficial care atestă calitatea de avocat.
Fără a formula vreo acuzație asupra persoanei sus citate, care beneficiază de prezumția de nevinovăție, pe această cale dorim să atenționăm publicul cu privire la falșii avocați care continuă să opereze pe teritoriul țării noastre, în ciuda Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 15 din 21 septembrie 2015, care arată foarte clar că: „Fapta unei persoane care exercită activități specifice profesiei de avocat în cadrul unor entități care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități prevăzută de art. 348 Cod penal.”
Această decizie a clarificat ilegalitatea barourilor paralele, însă, în fapt, acestea, precum și alte grupări organizate de falsificare a titlurilor profesionale continuă să existe, diversificându-și mijloacele infracționale.
De asemenea, reiterăm adresa Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale, din 1.11.2018, privind, cităm: „… o rețea de falsificare de documente care are ca scop obținerea atestării calității de avocat pe teritoriul spaniol pentru cetățeni din spațiul Uniunii Europene, în special cetățeni italieni.”
În concluzie, dorim să recomandăm publicului să verifice persoana care se prezintă ca avocat în tabloul avocaților, singurul document oficial care poate atesta această calitate, instanțele la care au dreptul să pledeze avocații, precum și situația la zi a acestora: dacă sunt activi (stagiari sau definitivi), suspendați sau incompatibili”, a transmis av. Monica Cercelescu, coordonatorul Departamentului de Comunicare al UNBR, într-un comunicat de presă.
Italianul Matteo Politi, acuzat că a operat în mai multe clinici private fără avea studii de specialitate şi drept de liberă practică în România, a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. El se află acum în spatele gratiilor, fiind acuzat de înşelăciune şi de exercitarea fără drept a unei profesii.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală a lui Matteo Politi pentru două infracţiuni de înşelăciune. Procurorii îl acuză pe Matteo Politi că a exercitat fără drept profesia de medic în România şi că a încasat bani pe nedrept de la pacienţi.
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un cetăţean italian pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă simplu, unei infracţiuni de înşelăciune în formă continuată şi a unei infracţiuni de exercitare fără drept a unei profesii sau acivităţi. În curprinsul ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale s-a reţinut că perioada iulie – decembrie 2018 cetăţeanul italian a exercitat activităţi specifice de medic plastician în cadrul a două policlinici din Municipiul Bucureşti fără a avea drept de practică pe teritoriul ţării şi fără a avea documente care să ateste specializarea sa. Totodată, în aceeaşi perioadă, cetăţeanul italian a indus în eroare mai multe persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic chirurg plastician, folosind un nume fals şi efectuând acte medicale asupra acestora, obţinând un folos matrimonial injust care a constat în contravaloarea achitată pentru actele medicale„, a declarat procurorul Cătălin Radu Bogdan, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Matteo Politi, italianul acuzat că a practicat medicina în mai multe clinici private din România cu acte false, a fost prins când încerca să fugă din țară, cu trenul, prin Vama Curtici.