‘Mulți credeau după Brexit că Europa a ajuns la sfârșit. Nu este cazul’, a spus Renzi înaintea începerii dineului de lucru cu ceilalți doi lideri, obiectivul întrevederii lor fiind găsirea de soluții pentru relansarea proiectului european după șocul rezultatului referendumului britanic din luna iunie.
‘Riscul major, valabil atât pentru Europa cât și pentru națiuni, este dislocarea, fragmentarea, egoismul, replierea în sine‘, a indicat la rândul său președintele Hollande. El a enunțat și prioritățile Franței pentru summitul european ce va avea loc pe 16 septembrie la Bratislava, acestea fiind securitatea, apărarea europeană și susținerea tinerilor.
La conferința de presă comună, cancelarul Angela Merkel a vorbit mai mult despre criza provocată de valul de migranți, menționând că acest subiect va fi abordat și la dineul de lucru. Dar ea s-a referit și la problemele economice, susținând în continuare politicile de austeritate. Angela Merkel a apreciat în acest context că pactul de stabilitate bugetară în Europa oferă deja ‘multă flexibilitate pe care o putem folosi într-un mod inteligent’.
Însă premierul social-democrat Matteo Renzi, un adversar al politicilor de austeritate, a pledat în favoarea unor ‘măsuri puternice pentru relansarea creșterii și combaterea șomajului în rândul tinerilor’ și pentru ‘revenirea la o Europă a valorilor, în locul celei a finanțelor’.
Cei trei lideri s-au recules în cursul zilei pe insula Ventotete la mormântul lui Altiero Spinelli, om politic considerat unul dintre părinții fondatori ai UE și autor al unei pledoarii în favoarea unei Europe federale.
Totuși, niciunul dintre ei nu a evocat în declarațiile făcute cu această ocazie ideea proiectului federalist european, într-un moment în care formațiunile populiste câștigă tot mai mult teren în Europa.