‘Trebuie să existe un numerus clausus al celor sosiți. Nu mai trebuie să ne simțim vinovați dacă nu putem să primim pe toată lumea. Trebuie să-i salvăm pe toți, însă nu putem să-i primim pe toți în Italia’, a spus fostul șef al guvernului italian, într-o înregistrare video postată pe site-ul partidului său.
Din totalul celor peste 101.000 de migranți sosiți în Europa de la începutul lui ianuarie pe Marea Mediterană, mai mult de 85.000 au debarcat în Italia, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).
Reuniți joi la Tallin, miniștrii de Interne ai țărilor din UE și-au exprimat susținerea pentru un plan de acțiune prezentat de urgență de Comisia Europeană pentru a veni în ajutorul Italiei, dar și-au menținut refuzul de a-și deschide granițele pentru migranții salvați.
La reuniunea din capitala estonă s-a convenit și ca Italia să propună un cod de conduită pentru ONG-uri, care sunt tot mai des acuzate că, prin operațiunilor lor de salvare pe Marea Mediterană desfășurate foarte aproape de coastele libiene, încurajează migrații să se îndrepte către Europa.
Citeşte şi Italia l-a convocat pe ambasadorul austriac pentru că Viena vrea să trimită trupe la graniţă
În fața lipsei de solidaritate europeană, Renzi a reiterat vineri amenințarea Italiei de a nu mai da bani la bugetul UE pentru țările care refuză să primească migranți. ‘Aceste țări iau banii Italiei, apoi construiesc ziduri. Dacă ne vom arăta mai fermi și mai hotărâți în discuțiile din următoarele luni pentru bugetul 2020-2026, ei vor suporta consecințele’, a atenționat el.
Sute de mii de migranți proveniți din statele Africii subsahariene au debarcat în Italia în ultimii ani după ce au traversat Libia, țară unde persistă conflictele armate și haosul ce au urmat înlăturării de la putere a lui Muammar Gaddafi, evoluție care a implicat și pierderea controlului asupra frontierelor Libiei.