Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre afirmaţia ministrului Transporturilor potrivit căreia autorităţile locale au suficiente acţiuni la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Mazăre a răspuns: „E exact în contextul a ceea ce îţi spuneau eu. Și ăla dinainte care era ministru, moldoveanul ăla, când s-a pus nu voia şi el să adune tot şi doamna ministru, care a învăţat repede cum e cu turismul şi cum e cu vapoarele, dacă o întrebam cu trei zile înainte habar n-avea nici de acţiuni, nici de nimic, nu ştia nici ce este APC-ul, dar după aia brusc a considerat că avem prea mult”, potrivit Mediafax.
VEZI ŞI Mazăre: Miniştrii PSD n-ar fi dat din mână instituţiile, în teritoriu, dacă nu le impunea Dragnea
Primarul crede că Victor Ponta se va ţine de cuvânt şi că mai mult de-atât nu are ce să facă, nu poate să se ia de gât cu ei sau să se împuşte.
„Eu am discutat chestiunea cu Ponta, o să văd, la un moment o să vină alegeri, o să vedem dacă le trec aici, o să vedem după aia cine s-a ţinut de cuvânt, cum votează lumea. Ce vrei să fac mai mult de-atât? Să mă iau de gât cu ei, să mă împuşc? Nu pot să mă împuşc. Eu cred că primul-ministru se ţine de cuvânt, el aşa mi-a spus. La un moment dat vin alegeri, dacă nu ne-am ţinut de cuvânt lumea ne penalizează, nu e aşa în politică? Dacă vii şi spui da, trec portul şi nu treci portul, nu te mai votează, înseamnă că i-ai minţit”, a menţionat Radu Mazăre.
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, dezaprobă iniţiativa ca acţiuni ale Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa să mai treacă la autorităţile locale, susţinând că cele 20 de procente deţinute de acestea sunt suficiente.
Întrebată în octombrie, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, ce părere are despre faptul că autorităţile locale doresc mai multe acţiuni la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Ramona Mănescu a răspuns: „Părerea mea este că Portul Constanţa este un obiectiv strategic de interes naţional şi cu asta cred că am spus tot”.
VEZI ŞI DESCENTRALIZARE. Cine ia porturile. Unde ajung plajele şi cine ia banii obţinuţi din închirierea lor
Ulterior, la o nouă întrebare pe acest subiect, ministrul Transporturilor a precizat: „Autorităţile locale au 20 la sută, vi se pare că nu au destul ? „Ba da”, a venit răspunsul din sală. „Și mie”, a încheiat Ramona Mănescu.
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţinea, în 18 septembrie, că autorităţile locale ar putea primi încă 15 la sută din acţiunile pe care statul le deţine la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, urmând ca alte 15 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă.
„Am discutat cu premierul ca să scoată 15 la sută pe Bursă ca să fie cât mai transparent şi 15 la sută să revină Consiliului Local şi statul să rămână cu 30 la sută. Aceasta este forma agreată cu premierul pentru moment, vedem după aia cum funcţionează. În momentul când statul are 30 la sută, o să fie pe Bursă, o să fie Consiliul Local, o să fie Fondul Proprietatea, totul va fi transparent, nu va mai fi ca acum în coordonare, în subordine, nu se ştie, acolo e o situaţie complicată în portul ăla pentru că cei de la minister consideră că ei sunt în continuare jupâni pe portul respectiv, dar ei, de fapt, nu mai au decât 60 la sută, ei sunt într-o societatea comercială, nu e clar, în momentul când pleacă 15 la sută pe Bursă totul e la vedere, că intră sub incidenţa unei altei legi, a companiilor care sunt listate şi nu mai poate să vină nimeni de la minister, cu nu ştiu ce mandat să ia el, să vadă, să controleze şamd”, declara Radu Mazăre.
În toamna anului trecut, primarul Constanţei anunţase că cele 60 de procente deţinute de Guvern la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa vor fi împărţite între Primăria Constanţa, Primăria Năvodari, Primăria Mangalia şi Consiliul Judeţean Constanţa.
În prezent, statul deţine 60 la sută din acţiunile APMC, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 20 la sută Consiliul Local Municipal Constanţa.