Cele două restaurante vegetariene urmează să fie deschise anul următor în oraşul Amritsar, unde se află Templul de Aur, cel mai sfânt loc al credinţei Sikh, şi în oraşul Katra, punctul de plecare pentru hinduşii care vizitează altarul din munţi al Vishnu Deva, al doilea cel mai aglomerat loc de pelerinaj din India.
Decizia McDonald’s de a deschide restaurante complet vegetariene în cele două locuri sfinte reflectă concesiile pe care marile lanţuri fast-food le fac în India, unde încearcă ofere servicii unei pieţe uriaşe formate din tineri şi familii cu buget redus.
„Un restaurant vegetarian are sens din toate punctele de vedere în locuri renumite ca destinaţii de pelerinaj”, a declarat un purtător de cuvânt al McDonald’s India.
McDonald’s, grup care are ca emblemă la nivel global un hamburger din carne de vită, a avut dificultăţi în a se dezvolta pe piaţa din India, unde mulţi hinduşi venerează vacile ca zeităţi şi nu mănâncă carne de vită chiar dacă nu sunt vegetarieni, potrivit Financial Times.
Primul restaurant al McDonald’s în India a fost deschis în 1996 şi servea burgeri din carne de miel, la care s-a renunţat însă ulterior. În prezent, burgerii McDonald’s în India includ doar carne de pui, însă lanţul fast-food oferă şi meniuri vegetariene.
Chiar dacă se află de peste un deceniu şi jumătate în India, McDonald’s are o reţea de numai 271 de restaurante, pe care intenţionează, însă, să o dubleze în următorii trei ani.
McDonald’s nu este primul lanţ străin de restaurante care renunţă la carne pe piaţa din India. Subway a deschis prima unitate cu produse vegetariene într-un campus universitar, iar Domino Pizza, cel mai mare lanţ fast-food din ţară, are mai multe astfel de restaurante în regiuni populate de membrii religiei Jain, vegetarieni stricţi.