McDonald’s și-a pierdut dreptul de a folosi numele „Big Mac” în UE pentru burgerii de pui, informează The Guardian. Decizia Curții Europene de Justiție (CEJ) pune capăt unei lupte juridice de 17 ani a operatorului irlandez Supermac împotriva rivalului său global.
Un purtător de cuvânt al Supermac a spus că lanțul are, de asemenea, un caz similar pe rol în Marea Britanie, care ar putea duce la o extindere pe piața britanică.
Lupta legală dintre lanțul irlandez Supermac’s și rivalul global McDonald’s a început în 2007, când Supermac a încercat să-și înregistreze numele în UE ca marcă comercială pentru restaurante, cu scopul de a se muta în restul Europei, determinând McDonald’s să se opună cererii Supermac’s pentru nume și logo. McDonald’s a susținut că numele era prea asemănător cu burgerii Big Mac și ar provoca confuzie în rândul clienților. În anul următor, irlandezii au depus o cerere la Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) pentru a pune capăt utilizării exclusive a termenului „Big Mac” de către McDonald’s. Acesta a susținut că marca nu a fost utilizată cu adevărat în UE și a acuzat McDonald’s că vrea să „intimideze, înregistrând nume de mărci care sunt pur și simplu puse deoparte pentru a fi utilizate împotriva viitorilor concurenți”.
Miercuri Curtea Europeană de Justiție a dat decizia în favoarea acesteia, de a elimina „Big Mac” ca denumire comercială de restaurant și de a opri gigantul de a-l folosi pe produse de pasăre.
CEJ spune că „McDonald’s nu a dovedit că marca în litigiu a fost utilizată în mod real în ceea ce privește produsele „sandvișuri cu pui”, „mâncăruri preparate din produse din carne de pasăre” și „serviciile prestate sau asociate cu operarea restaurantelor și a altor unități sau facilități angajate în furnizarea de alimente și băuturi preparate pentru consum și pentru facilități de transport”.