MDRAPFE a lansat în ultimele două luni apeluri în valoare de 2,3 miliarde euro bani europeni

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), prin autoritățile de management pentru programele gestionate, a lansat în lunile noiembrie și decembrie apeluri de proiecte în valoare totală de aproximativ 2,3 miliarde euro fonduri europene.
Iulian Tudor
30 dec. 2017, 13:56
MDRAPFE a lansat în ultimele două luni apeluri în valoare de 2,3 miliarde euro bani europeni

„Concentrarea puternică din ultima perioadă pe lansarea tuturor finanțărilor europene, pe evaluarea proiectelor depuse și semnarea contractelor începe să dea roade. Recuperăm întârzierile și, simultan, ne pregătim pentru anul viitor. Este un moment potrivit să adresez un gând bun „coechipierilor” mei pentru rezultatele pe care le-am obținut împreună” – a spus Marius Nica, ministrul delegat al Fondurilor Europene.

Dintre finanțările disponibile, 387 milioane euro (cofinanțare UE) sunt pentru domeniul educației. Ne referim la sprijinul din Programul Operațional Regional (POR) pentru investiții în dotare și echipare infrastructuri de învățământ – aproximativ 222 milioane euro pentru creșterea participării la mai multe etape educaționale – învățământ antepreșcolar, preșcolar, obligatoriu, precum și învățare pe tot parcursul vieții. De asemenea, în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) au fost deschise apeluri de proiecte în valoare totală de 165 milioane euro fonduri europene pentru scăderea ratei abandonului școlar și readucerea tinerilor în sistemul educațional prin programe de tip „a doua șansă”, respectiv pentru creșterea participării la învăţământul superior și pentru optimizarea ofertelor de studii din învățământul superior în sprijinul corespondenței cu piața muncii.

Creșerea accesului la locuri de muncă și reinserția pe piața muncii a tinerilor șomeri, accesul la servicii de calitate sociale și de sănătate, reducerea numărului de persoane cu risc de sărăcie, sunt teme finanțate în cadrul a patru apeluri deschise din POCU, cu o alocare UE de 235 milioane euro (fonduri UE).

Pentru sprijinirea dezvoltării inteligente și dezvoltarea afacerilor, au fost lansate apeluri din Programul Operațional Competitivitate (POC) – 52 milioane de euro (contribuție UE) pentru Creșterea investiţiilor private în Cercetare – Dezvoltare – Inovare (finanțări disponibile pentru întreprinderile cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare) și din POR – 47 milioane euro care susțin Investiții pentru IMM pentru implementarea unui rezultat al cercetării – inovării în parteneriat cu un ITT și 110 milioane euro pentru sprijinirea incubatoarelor și acceleratoarelor de afaceri. De asemenea, o contribuție la acest tip de dezvoltare o au și apelurile în valoare totală de 110 milioane euro (cofinanțare UE) lansate din POCU și dedicate sprijinirii de Activități independente, antreprenoriat și creare de întreprinderi, inclusiv microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, respectiv pentru Creșterea numărului de angajați care beneficiază de instrumente, metode, practici standard de management al resurselor umane pentru adaptarea la dinamica sectoarelor economice cu potențial competitiv.

Dezvoltarea infrastructurii este un alt domeniu care beneficiază de oportunități de finanțare consistente, în principal prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM), care a deschis în ultimele două luni apeluri pentru dezvoltarea infrastructurilor de transport pe apă și aerian (325 milioane euro fonduri europene), infrastructurii de energie (50 milioane euro pentru Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor și pentru Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate – biomasă, biogaz, geotermal). Sprijinirea eficienței energetice este și subiectul cererilor de proiecte în valoare totală de aprox. 145 milioane euro deschise în cadrul POR, iar în sprijinul infrastructurii de mediu, 342 milioane euro au fost alocați din POIM pentru Reducerea pagubelor cauzate de fenomenele naturale asociate schimbărilor climatice (inundații, eroziune costieră).

Dezvoltarea zonelor de frontieră se poate face cu ajutorul finanțărilor de circa 105 milioane euro (fonduri UE), deschise prin programele de cooperare teritorială România – Ucraina, România – Moldova, România – Serbia, iar dezvoltarea regiunii Delta Dunării este subiectul unui apel dedicat în valoare de 199 milioane euro, cu finanțare POR.

De asemenea, pentru sprijinirea și dezvoltarea sistemului de gestionare a fondurilor europene au fost lansate finanțări în valoare de 137 milioane euro, prin Programul Operațional Asistență Tehnică.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene are rol de autoritate de management pentru majoritatea programelor operaționale 2014-2020 derulate în România: – Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), Programul Operațional Capital Uman (POCU), Programul Operațional Competitivitate (POC), Programul Operațional Regional (POR), Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT), precum și pentru Programele comune de Cooperare România – Bulgaria, România – Moldova, România – Ucraina, România – Serbia, România – Ungaria, „Bazinul Mării Negre”.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Uluitor! O româncă, Maria Fumea, a supervizat finalele olimpice de gimnastică de la Paris! Ce s-a întâmplat în finala de la sol în care Bărbosu a pierdut bronzul după contestaţie
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Autoritățile au anunțat decizia: Nu au voie!
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Va intra România în recesiune? Anunț de ultim moment
Adevarul
Impactul declarațiilor ÎPS Teodosie: Normele religioase stricte lasă urme care persistă și în viața adultă ANALIZĂ
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Cum te jefuiesc stăpânii plajelor. Turiștii nu-și cunosc drepturile
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Anunță o lună august ISTORICĂ în România
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Explicația surprinzătoare a clujencei care și-a închiriat apartamentul cu 8.000 de euro, pe durata festivalului UNTOLD: „Am scris un zero în plus”
Capital.ro
Codul Rutier te obligă. Amendă de până la 3.300 de lei pentru șoferii care au asta pe mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Mahmoud Abbas acuză Israelul de prelungirea conflictului din Gaza după asasinarea lui Ismail Haniyeh
MediaFlux
DONALD TRUMP e în PERICOL! Kamala Harris face ANUNȚUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!