MDRAPFE a lansat în ultimele două luni apeluri în valoare de 2,3 miliarde euro bani europeni

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), prin autoritățile de management pentru programele gestionate, a lansat în lunile noiembrie și decembrie apeluri de proiecte în valoare totală de aproximativ 2,3 miliarde euro fonduri europene.
Iulian Tudor
30 dec. 2017, 13:56
MDRAPFE a lansat în ultimele două luni apeluri în valoare de 2,3 miliarde euro bani europeni

„Concentrarea puternică din ultima perioadă pe lansarea tuturor finanțărilor europene, pe evaluarea proiectelor depuse și semnarea contractelor începe să dea roade. Recuperăm întârzierile și, simultan, ne pregătim pentru anul viitor. Este un moment potrivit să adresez un gând bun „coechipierilor” mei pentru rezultatele pe care le-am obținut împreună” – a spus Marius Nica, ministrul delegat al Fondurilor Europene.

Dintre finanțările disponibile, 387 milioane euro (cofinanțare UE) sunt pentru domeniul educației. Ne referim la sprijinul din Programul Operațional Regional (POR) pentru investiții în dotare și echipare infrastructuri de învățământ – aproximativ 222 milioane euro pentru creșterea participării la mai multe etape educaționale – învățământ antepreșcolar, preșcolar, obligatoriu, precum și învățare pe tot parcursul vieții. De asemenea, în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) au fost deschise apeluri de proiecte în valoare totală de 165 milioane euro fonduri europene pentru scăderea ratei abandonului școlar și readucerea tinerilor în sistemul educațional prin programe de tip „a doua șansă”, respectiv pentru creșterea participării la învăţământul superior și pentru optimizarea ofertelor de studii din învățământul superior în sprijinul corespondenței cu piața muncii.

Creșerea accesului la locuri de muncă și reinserția pe piața muncii a tinerilor șomeri, accesul la servicii de calitate sociale și de sănătate, reducerea numărului de persoane cu risc de sărăcie, sunt teme finanțate în cadrul a patru apeluri deschise din POCU, cu o alocare UE de 235 milioane euro (fonduri UE).

Pentru sprijinirea dezvoltării inteligente și dezvoltarea afacerilor, au fost lansate apeluri din Programul Operațional Competitivitate (POC) – 52 milioane de euro (contribuție UE) pentru Creșterea investiţiilor private în Cercetare – Dezvoltare – Inovare (finanțări disponibile pentru întreprinderile cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare) și din POR – 47 milioane euro care susțin Investiții pentru IMM pentru implementarea unui rezultat al cercetării – inovării în parteneriat cu un ITT și 110 milioane euro pentru sprijinirea incubatoarelor și acceleratoarelor de afaceri. De asemenea, o contribuție la acest tip de dezvoltare o au și apelurile în valoare totală de 110 milioane euro (cofinanțare UE) lansate din POCU și dedicate sprijinirii de Activități independente, antreprenoriat și creare de întreprinderi, inclusiv microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, respectiv pentru Creșterea numărului de angajați care beneficiază de instrumente, metode, practici standard de management al resurselor umane pentru adaptarea la dinamica sectoarelor economice cu potențial competitiv.

Dezvoltarea infrastructurii este un alt domeniu care beneficiază de oportunități de finanțare consistente, în principal prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM), care a deschis în ultimele două luni apeluri pentru dezvoltarea infrastructurilor de transport pe apă și aerian (325 milioane euro fonduri europene), infrastructurii de energie (50 milioane euro pentru Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor și pentru Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate – biomasă, biogaz, geotermal). Sprijinirea eficienței energetice este și subiectul cererilor de proiecte în valoare totală de aprox. 145 milioane euro deschise în cadrul POR, iar în sprijinul infrastructurii de mediu, 342 milioane euro au fost alocați din POIM pentru Reducerea pagubelor cauzate de fenomenele naturale asociate schimbărilor climatice (inundații, eroziune costieră).

Dezvoltarea zonelor de frontieră se poate face cu ajutorul finanțărilor de circa 105 milioane euro (fonduri UE), deschise prin programele de cooperare teritorială România – Ucraina, România – Moldova, România – Serbia, iar dezvoltarea regiunii Delta Dunării este subiectul unui apel dedicat în valoare de 199 milioane euro, cu finanțare POR.

De asemenea, pentru sprijinirea și dezvoltarea sistemului de gestionare a fondurilor europene au fost lansate finanțări în valoare de 137 milioane euro, prin Programul Operațional Asistență Tehnică.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene are rol de autoritate de management pentru majoritatea programelor operaționale 2014-2020 derulate în România: – Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), Programul Operațional Capital Uman (POCU), Programul Operațional Competitivitate (POC), Programul Operațional Regional (POR), Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT), precum și pentru Programele comune de Cooperare România – Bulgaria, România – Moldova, România – Ucraina, România – Serbia, România – Ungaria, „Bazinul Mării Negre”.

DailyBusiness
Ninsorile fac ravagii în România! A fost emisă prognoza meteo până JOIA VIITOARE
Spynews
Horoscop vineri, 29 noiembrie 2024: Balanțele se bucură de succes profesional
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Țara europeană, ignorată de mulți, ideală pentru vacanță, în orice perioadă. Este la fel de frumoasă ca Italia sau Elveția, dar deloc aglomerată
Capital.ro
Adio, Călin Georgescu! Băsescu spune secretul care îl elimină din joc
Playtech.ro
Ce este CCR și ce rol are instituția: totul despre judecătorii care au decis renumărarea voturilor alegerilor
DailyBusiness
Cât costă clătita Dubai, cel mai "vânat" desert la târgul de Crăciun din Capitală. Prețuri extravagante la toate produsele
Adevarul
Cum să slăbești rapid înainte de Crăciun. Trucuri de nutriționist pentru a pierde 20% din greutate
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Simona Halep, mesaj de revoltă după decizia ITIA în cazul jucătoarei poloneze Iga Swiatek. Românca s-a simțit neîndreptățită: ”A făcut totul să mă distrugă”
Spynews
După blefaroplastie, CRBL se pregătește pentru o nouă intervenție! A început deja pregătirile: ”Am auzit de ea de la femei”
Evz.ro
Cea mai bună ciorbă a lui Chef Bontea. Are rețeta din strămoși
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
BREAKING! Ce s-a descoperit în sacii cu voturi? BEC a făcut anunțul: decizie fără precedent
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru românii cu buletin. Aveți termen 15 zile. Amendă 150 de lei, fără excepții
StirileBZI
Instanța a decis majorarea pensiilor! Cine va lua mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
BfV Formează o Echipa Operativă pentru a Preveni Amestecul Străin în Alegerile Germane
MediaFlux
Călin GEORGESCU a DEZVĂLUIT totul! LEGĂTURA BANILOR de campanie și FLORIN RISTEI
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Mesaje de Sfântul Andrei 2024: Cele mai frumoase urări de „La Mulți Ani!” pe care le poți face azi cunoscuților