Meci de gală la rugby: Tonga vine la Bucureşti VIDEO

Tonga revine dupa doi ani la Bucuresti pentru un nou meci cu Romania. Vino in tribunele Stadionului Arcul de Triumf, sambata, 25 noiembrie, ora 18:00, ca sa-i incurajezi pe Stejari! 
Romania TV
01 nov. 2017, 13:52
Meci de gală la rugby: Tonga vine la Bucureşti VIDEO

Tonga vine cu un lot extrem de puternic la București pentru întâlnirea cu România. Federația de rugby din Tonga a anunțat lotul cu care prima reprezentativă a acestei țări se va prezenta, în noiembrie, la București, pentru meciul-test cu România, jucători de la echipe din Anglia, Franța, Scoția și Noua Zeelandă fiind prezenți în echipa ”Ikale Tahi”.

Conform site-ului FRR, pe banca tehnică a tonganilor se află Toutai Kefu, cel care la Cupa Mondială din 1999 a marcat un eseu împotriva României iar apoi a ajutat-o pe Wallabies să câștige titlul mondial, acesta alcătuind lista jucătorilor pe care mizează în cele trei partide ale lunii noiembrie, un lot interesant și extrem de valoros.

Astfel printre pilieri îi regăsim pe Ben Tameifuna de la Racing 92 Paris, și Halani Aulika, coleg cu Alexandru Țăruș la Sale Sharks, unde a jucat in acest sezon cinci partide și a marcat un eseu.

În linia a doua este posibil să-l vedem printre titulari pe Sitiveni Mafi, care joacă alături de Mihăiță Lazăr la Castres.

Linia a treia este una foarte puternică, aici evoluând Sione Kalamafoni, unul dintre jucătorii de bază a lui Leicester Tigers, Daniel Faleafa, coleg cu Mihai Macovei, Marius Antonescu și Otar Turașvili la Colomiers sau Maama Vaipulu care activează tot în Franța, la Castres, prezent pe teren în șase partide din acest sezon în care a marcat doua încercări.

Pentru postul de mijlocaș la grămadă, una dintre soluții este Sonatane Takulua, legitimat la Newcastle Falcons, una dintre echipele remarcate in debutul ediției 2017-2018 din Aviva Premiership, acesta aducându-și contribuția cu un eseu, zece transformări și șase lovituri de pedeapsă la reușitele trupei engleze. Alte nume interesante pe liniile dinapoi sunt Siale Piutau (Bristol Rugby), Nafi Tu’itavake (Northampton Saints), David Halaifonua (Gloucester) sau Ateli Pakalani (Leicester Tigers), toți jucători la echipe de club din Anglia.

În acest an Tonga a disputat trei partide dintre care a câștigat una singură, 30-26 cu Samoa, însă această victorie le-a asigurat elevilor lui Toutai Kefu prezența la Cupa Mondială din 2019.

Lotul echipei Tonga pentru partidele lunii noiembrie: 
Pilieri: Ben Tameifuna (Racing 92), Latu Talakai (Waikato), Halani Aulika (Sale Sharks), Paea Faanunu (US Dax), Sione Lea (Taranaki), Jethro Felemi (Canberra Royals) 
Taloneri: Sione Lolohea (Pakuranga), Maile Ngauamo (Brisbane City) 
Linia a doua: Onehunga Havili (Perth Spirit), Leva Fifita (Waikato), Sitiveni Mafi (Castres) 
Linia a treia: Sione Kalamafoni (Leicester Tigers), Michael Faleafa (Northland), Daniel Faleafa (Colomiers), Sione Vailanu (Saracens Manukau), Maama Vaipulu (Castres), Fotu Lokotui (Counties Manukau) 
Mijlocași la grămadă: Shinnosuke Tuumotooa (Daito Bunta University), Sonatane Takulua (Newcastle Falcons) 
Mijlocași la deschidere: Kali Hala (Counties Manukau), Latiume Fosita (Auckland) 
Centri: Siale Piutau (Bristol), Tevita Taufui (Waikato), Nafi Tu’itavake (Northampton Saints), Fetuli Paea (Sila Pelu Ua) 
Aripi: Cooper Vuna (fără echipă), David Halaifonua (Gloucester), Penikolo Latu (University of Waikato) 
Fundaș: Ateli Pakalani (Leicester Tigers)

În noiembrie, Tonga va mai disputa alte două partide, cu Barbarians, la Limerick și cu Japonia, pe Stade Ernest-Wallon din Toulouse.

Naționala de rugby a României va disputa două meciuri-test peste o lună, ambele la București, ”Stejarii” urmând să întâlnească, pe 18 noiembrie, Samoa, pe Stadionul Arcul de Triumf, iar pe 25 noiembrie reprezentativa statului Tonga, pe același stadion. Ambele partide vor începe la ora 18,00.

Meciurile test ale naționalei de rugby a României din luna noiembrie vor fi arbitrate de cavaleri ai fluierului din Marea Britanie.

Pe 18 noiembrie, România va întâlni Samoa, pe stadionul ”Arcul de Triumf”, întâlnirea urmând să fie condusă la centru de scoțianul Mike Adamson (33 ani). Fost internațional scoțian de rugby în 7, Adamson, care a jucat uvertură, a evoluat ca jucător profesionist pentru Glasgow Warriors și London Scottish. La sfârșitul carierei s-a orientat spre arbitraj, oficiind până acum în Cupa Anglo-Galeză, în Currie Cup, Pro 12 și Pro D2, de asemenea fiind delegat și pentru meciurile de la rugby în 7 la Jocurile Olimpice de la Rio 2016.

De numele arbitrului scoțian se leagă și partida pe care Timișoara Saracens ar fi trebuit să o susțină cu Stade Francais, în Grupa a 5-a din Challenge Cup, la începutul acestui an. Atunci, în postura de arbitru central al partidei, în colaborare cu ceilalți oficiali ai EPCR și după consultarea cu oficialii celor două cluburi, el a decis amânarea partidei din cauza terenului înghețat.

La partida din 18 noiembrie, Adamson va fi ajutat de galezul Dan Jones și georgianul Șota Tevzațe, video fiind scoțianul Neil Paterson. Observatorul de arbitri este Andrew Cole.

La cel de-al doilea meci, de pe 25 noiembrie, România — Tonga, central va fi englezul Tom Foley, unul dintre tinerii arbitri internaționali de perspectivă. În vârstă de 31 de ani, Foley a jucat rugby în tinerețe însă o serie de accidentări l-au determinat să își întrerupă devreme cariera. El va fi ajutat de către galezul Ian Davies și georgianul Șota Tevzațe, video fiind Stephano Penne din Italia. Observatorul de arbitri este Robert Davies din Țara Galilor.

”Luna noiembrie este un test pentru noi, și la propriu, și la figurat. În acest an vom avea două examene, cu adversari foarte puternici, pe care i-am mai întâlnit și în fața cărora nu trebuie să ne temem. Aceste două partide sunt șansa noastră de a demonstra ceva, dar și de a învăța mult. Pot însemna o performanță unică în clasamentul mondial, fiind în același timp oportunitatea de a încerca noul, fie el la nivel de individualități sportive sau la nivel de strategie și tehnică. Important mi se pare ca meciurile cu Samoa și Tonga să bucure pe toți cei care participă la ele, pe cei din teren, pe cei din tribune, pe cei din fața televizoarelor, pentru că rugbyul asta înseamnă în primul rând — pasiunea pentru un sport altfel, care oferă altfel de satisfacții”, a declarat Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.

În clasamentul World Rugby, România ocupă locul 15, în timp ce viitoarele adversare sunt clasate pe locul 13 — Tonga, și pe locul 16 — Samoa.

Ultima întâlnire dintre România și Tonga a fost în 2015, pe Stadionul Arcul de Triumf, înaintea Cupei Mondiale, oaspeții impunându-se cu 21-16. În ce privește întâlnirea cu Samoa, aceasta va fi a doua din istoria rugbystică a celor două țări, prima fiind pe 14 noiembrie 1989, la București, în cadrul turneului pe care Samoa l-a făcut în Europa, românii câștigând atunci cu 32-24.

„Ne-am fi dorit să avem trei meciuri, este important pentru noi să jucăm cât mai multe partide la nivel internațional, însă trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt. Aceste partide din toamnă reprezintă o ultimă oportunitate de a încerca noi jucători, de a dezvolta în continuare acel plan B de joc, pentru că vom avea nevoie de el. Sper ca jucătorii tineri să profite de această șansă care li se dă, să fie serioși în pregătire și să demonstreze că pot fi acele soluții pe care le căutăm. În primăvară vom avea ultima parte a campaniei de calificare la Cupa Mondială și de aceea trebuie să pregătim de acum terenul pentru respectivele meciuri, pentru a nu face pași greșiți. Am jucat și în trecut cu Tonga și Samoa, sunt adversari valoroși, care ne pot ajuta să ne creștem jocul”, a declarat Lynn Howells, antrenorul României.

De câțiva ani, luna noiembrie este dedicată partidelor test, World Rugby urmărind prin aceste meciuri să dea posibilitatea națiunilor din cel de-al doilea eșalon valoric să întâlnească adversari valoroși, pentru a-și crește astfel nivelul de joc.

Spynews
TikTokerul Alin s-a întors la mama fiicei sale după despărțirea de Dana Badea. A recunoscut, cu ochii în lacrimi, că a iubit-o mereu pe Sibel: „A fost viața mea, credeți-mă” / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Alimentul pe care trebuie să-l ai pe masă de Sfânta Maria 2024. Se spune că vei avea noroc tot restul anului dacă îl consumi
Capital.ro
Mașinile interzise de la circulație. Ordin UE, lege și pentru România. Este „apel urgent”
Playtech.ro
ȘOC! Mariana Bitang a AJUNS de nerecunoscut! Doamna gimnasticii românești e SCHIMBATĂ total
DailyBusiness
Modificări ÎN CODUL RUTIER! Sunt restricții dure pentru unii șoferi
Adevarul
Armata ucraineană avansează în Kursk și ia zeci de prizonieri. Rusia a început să-și retragă trupe din Ucraina
Spynews
Ema Uta, ținta hackerilor! Fosta iubită a lui Alex Bodi cere ajutor de urgență / FOTO
Spynews
Marina Almășan, primul interviu după problemele pe care le-a avut cu fostul iubit, Georgică Cornu: „Să îmi mai spăl puțin creierul”. Destinația în care a plecat vedeta TVR
Evz.ro
Furtuni puternice în minivacanța de Sfânta Maria. Avertismentul meteorologilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Experții în medicină avertizează! De ce NU trebuie să bei vara cafea
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Cât costă o porție de hamsie pe litoralul Mării Negre, în minivacanța de Sfânta Maria! Prețurile nu sunt deloc mici
Capital.ro
Se schimbă Codul Rutier! Tinerii sub 21 de ani nu vor mai avea voie să conducă aceste maşini
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Moartă la 32 de ani după ce medicii i-au ignorat simptomele! De ce boală suferea, de fapt
substantial.ro
Mohammed bin Salman își exprimă temerile pentru siguranța sa în contextul unui posibil acord cu Israelul
MediaFlux
POȘTAȘUL dă decizia de RECALCULARE și familiei. ANUNȚUL directorului Poștei Române
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...