„MEDEL face apel către toate autoritățile române competente pentru a clarifica toate aspectele privind implicarea serviciilor secrete în justiție, implicare ce este de natură să submineze independența justiției”, precizează reprezentanții UNJR.
Citeşte şi: CSM a RESPINS plângerea magistraţilor privind declaraţia generalului SRI Dumbravă
Magistrații europeni pentru democrație și libertăți (MEDEL) au votat pe 21 noiembrie, la Chișinău, o rezoluție prin care „își exprimă profunda îngrijorare față de eșecul CSM de a clarifica pentru opinia publică implicarea SRI-ului în procedurile judiciare, precum și față de faptul că problema agenților acoperiți din justiție nu a fost clarificată”.
Potrivit magistraților europeni, lipsa unei dezbateri publice referitoare la aceste chestiuni importante pentru independența justiției este de natură „a slăbi democrația în România”.
Magistrații europeni s-au arătat „șocați” să afle că ”CSM a decis că declarația generalului SRI Dumitru Dumbravă, potrivit căreia instanțele reprezintă un ‘câmp tactic’ pentru acest serviciu secret, nu afectează independența justiției”, menționează sursa citată.
În rezoluție se arată că „și mai șocant” este faptul că CSM a folosit la deliberări note clasificate ale SRI, prin care acesta își explică implicarea în procedurile judiciare; utilizarea acestor note inaccesibile publicului „îngrădește dreptul cetățenilor români la un proces echitabil” și „aruncă și mai multă îndoială” asupra independenței justiției în România, arată UNJR.
MEDEL reamintește necesitatea transparenței absolute în sistemul judiciar, precum și rolul CSM de garant al independenței și transparenței, ca fundamente ale încrederii publicului în justiție, precizează sursa citată.
Un alt aspect criticat de magistrații europeni a fost neelucidarea existenței unor agenți acoperiți printre magistrați.
„CSAT nu a furnizat încă un update cu stadiul activității pe care o desfășoară pentru a verifica declarațiile magistraților că nu sunt agenți acoperiți ai vreunui serviciu secret”, se afirmă în rezoluție.
O îngrijorare suplimentară pentru magistrații europeni a fost provocată de recunoașterea SRI-ului din raportul de activitate pe 2014 că acest serviciu de informații acționează permanent pentru a examina calitatea și consistența informației adresate parchetelor, acuratețea argumentației juridice și respectiv relevanța probelor, subliniază UNJR.
„Cu alte cuvinte, SRI a recunoscut că acționează ca o parte în procedurile judiciare, ceea ce este cu totul interzis de lege”, declară magistrații europeni.
Magistrații europeni critică și faptul că o nouă lege „Big Brother” a fost adoptată fără nicio dezbatere publică sau parlamentară și cu o reacție palidă a mass-media și societății civile.
„Vom susține în continuare demersurile judecătorilor și procurorilor români pentru apărarea independenței justiției și vom informa instituțiile europene despre această gravă situație din România”, au concluzionat magistrații europeni.
Magistrații români au fost reprezentanți la această întâlnire de președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan.