„La Bucureşti, rezultatele referendumului din 29 iulie 2012 privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu sunt în suspans din cauza absenteismului (…), dar şi din cauza contestării listelor electorale de către social-democraţi şi liberali. Curtea Constituţională a amânat luarea deciziei în legătură cu validitatea referendumului (…) iniţial până pe 12 septembrie, apoi până pe 31 august. De ce aceste ezitări şi schimbări de calendar?”, întreabă Mediapart.
„Pe 28 şi 29 septembrie 2012, Partidul Socialist European (PSE) va organiza un congres la Bucureşti. Aceste congrese sunt organizate la fiecare doi ani şi jumătate, o dată în anul alegerilor europene, apoi la jumătatea mandatului. Congresul programat la Bucureşti în septembrie are rolul de alegere a noului lider şi de pregătire a alegerilor din 2014. Acest congres ar urma să adopte şi o procedură pe care socialiştii o consideră mai democratică şi mai transparentă pentru desemnarea candidatului la preşedinţia Comisiei Europene în 2014. Socialiştii speră să îi preia funcţia lui Jose Manuel Barroso, profitând de eşecul dreptei europene de a scoate Europa din criză”, explică Mediapart, subliniind că, în acest context, „este esenţial pentru socialiştii din toate ţările UE ca acest congres de la Bucureşti să fie un succes clar”.
„Socialiştii europeni au nevoie ca ordinea să domnească la Bucureşti, vorbind de o etică ireproşabilă. Este important ca Partidul Social Democrat din România să nu piardă puterea şi să nu aibă probleme de imagine în perspectiva congresului. Prin urmare, socialiştii europeni au nevoie ca Curtea Constituţională să excludă orice dubii privind modul de organizare a referendumului şi să ajungă să valideze demiterea preşedintelui României, de centru-dreapta, chiar dacă participarea la scrutin nu a fost suficientă”, precizează Mediapart.
„PSE are nevoie şi ca fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie, să nu creeze probleme înaintea congresului. Din închisoare, fostul premier continuă să comenteze actualitatea politică pe blogul personal. Ar fi indispensabil pentru socialiştii europeni ca Adrian Năstase să fie graţiat înainte de congresul de la Bucureşti. Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, în mod sigur nu este dispus să îşi graţieze adversarul pe care l-a învins în scrutinul prezidenţial din 2004. Cu toate acestea, posibilitatea demiterii preşedintelui României, dubiile asupra referendumului şi această posibilă graţiere deturnează atenţia socialiştilor de la criza severă din România. PSE se concentrează pe succesul congresului, lăsând însă România în urmă cu 20 de ani”, încheie Mediapart.