Potrivit unui raport al Curţii de Conturi realizat în urma verificării activităţii financiare din 2010 a Primăriei Mediaş, angajaţii acestei instituţii au beneficiat „de plăţi nelegale de natura drepturilor speciale”, iar ordonatorul de credite – primarul municipiului Mediaş – trebuie să recupereze sumele de la angajaţi.
Potrivit Biroului de presă al Primăriei Mediaş, în instituţie şi în serviciile din subordine lucrează aproximativ 350 de angajaţi, aceştia având de restituit, în total, suma de 2.658.449 de lei.
Primăria Mediaş va contesta decizia Curţii de Conturi. „Suma totală estimată de auditori pentru 2010 este de 2.658.449 lei, din care 708.859 lei pentru aparatul de specialitate şi 1.949.590 pentru instituţiile subordonate. De drepturile speciale au beneficiat şi primarul, şi viceprimarul. În ceea ce priveşte sumele pe care fiecare angajat trebuie să le restituie, încă nu putem preciza o sumă exactă, pentru că se vor restitui sumele nete”, a declarat Paula Mihălţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.
Potrivit reprezentanţilor Curţii de Conturi, la Primăria Mediaş au mai fost constatate şi alte nereguli, respectiv „plata nelegală reprezentând contravaloarea unor lucrări neefectuate la unele lucrări de reabilitare străzi”, suma fiind de 137.911,71 lei, şi „nerecuperarea penalităţilor de întârziere pentru unele lucrări de reabilitări străzi, nefinalizate în termen”, în valoare de 114.312,58 lei.
În urma unor controale ale Curţii de Conturi, s-a stabilit că cei aproximativ două mii de angajaţi ai Consiliului Judeţean Sibiu trebuie să restituie, în total, 7,8 milioane de lei încasaţi în anul 2010 cu titlul de drepturi speciale, în timp ce angajaţii Primăriei Sibiu au fost înştiinţaţi că trebuie să restituie fiecare peste 6.300 de lei, fiind vorba despre sume primite în 2010 pentru haine, medicamente, hrană şi protecţia muncii, bani despre care Curtea de Conturi a stabilit că s-au acordat ilegal.