Conform unui comunicat al MediaSind, acest demers este determinat, printre altele, de folosirea, ilegal, a fondurilor societății pentru a ataca în instanță drepturile propriilor salariați și de organizarea unui „așa-zis referendum” pentru alegerea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație.
Citeşte şi: Irina Radu, şef interimar al TVR: „Cerem CREŞTEREA taxei TV. Nu putem să ne minţim”
„Abuzurile în Societatea Română de Televiziune continuă. După ce a folosit ilegal fondurile societății pentru a ataca în instanță drepturile propriilor salariați, directorul general interimar al Televiziunii Publice, Irina Radu, recidivează. Aceasta și-a anunțat angajații că, întrucât „suntem în așteptarea deciziilor Parlamentului legate de un nou Consiliu de Administrație pentru TVR, împreună cu Comitetul Director am decis să luăm în calcul și revizuirea Regulamentului pentru alegerea reprezentanților salariaților în C.A.” În această privință, directorul interimar a propus o consultare a tuturor oamenilor din subordine. „Veți putea vota dacă doriți ca pentru poziția de membru în CA al TVR să poată participa și personalități din afara televiziunii sau numai salariații TVR.” Participanții la vot trebuie să răspundă la întrebarea următoare: „La alegerile pentru desemnarea reprezentanților salariaților în CA al TVR, sunteți de acord să participe și candidați care nu sunt salariați SRTv?”, se menționează în comunicat.
Reprezentanții MediaSind consideră că acest demers propus angajaților SRTV „este de natură politicianistă” și subliniază că această speță a fost judecată de Curtea de Apel București, care a invalidat alegerile.
„Acest demers propus angajaților SRTV este de natură politicianistă deoarece, în ciuda faptului că invocă o acțiune democratică (consultarea oamenilor prin vot), este chiar un atentat la adresa democrației. Aceasta pentru că, în primul rând, la o întrebare astfel formulată, orice grup sau comunitate va răspunde preponderent negativ, din considerente explicabile psihologic. În aceste condiții vorbim de o gravă manipulare. În al doilea rând, discutarea în sine a acestei chestiuni și organizarea unui așa-zis „referendum” reprezintă derapaje de la democrație deoarece se ajunge la abordări discriminatorii, restrictive și în afara cadrului legal. Precizăm că această speță a fost judecată de Curtea de Apel București, în urma contestărilor făcute după alegerile pentru CA din SRR, alegeri invalidate de Hotărârea Curții, care califică drept ilegală modificarea regulamentului de alegeri, în sensul restricționării dreptului salariaților de a-și alege reprezentanți și din afara instituției.”, se mai precizează în comunicat.
Potrivit reprezentanților MediaSind, „punerea în scenă a acestui așa-zis demers democratic, de consultare a salariaților „poate duce cu gândul la posibile interese ascunse, de a crea un Consiliu de Administrație care să conducă instituția în folosul unui grup sau partid politic”.
„Lucrul cel mai grav este că salariații SRTV sunt manipulați și împinși să voteze împotriva spiritului Constituției, a Legii de organizare și funcționare a SRR și SRTV, și în disprețul unei Hotărâri judecătorești pronunțată anterior”, se mai spune în comunicat.