„Din nefericire, majoritatea femeilor care au cancer sunt diagnosticate în stadiul avansat al bolii, stadiul 3, stadiul 4 de boală. Tratamentul presupune fie adjuvant, fie tratament de lungă durată, de multe ori poate să fie şi paleativ. Cam 70% dintre paciente sunt diagnosticate atunci când boala este în stadiu avansat, iar din acestea 30% supravieţuiesc până la cinci ani. Ar trebuie să se ducă la controalele ginecologice de câte ori este nevoie. Orice femeie ar trebui măcar o dată pe an să se ducă la ginecolog”, a declarat, luni, dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog, la conferinţa privind Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.
Potrivit medicului, tratament înseamnă intervenţie chirurgicală şi într-un cancer ovarian este important ca cel care operează să aibă o pregătire oncologică specială.
Medicii mai spun că majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar la femei de 40-50 de ani, dar sunt şi femei care au sub 30 de ani şi care au fost diagnosticate cu această boală.
„Un stadiu incipient de descoperire a bolii poate să însemne vindecare, un stadiu avansat înseamnă boală care evoluează 10 ani, 20 de ani. În proporţie de 90%, tratamentul de care beneficiază românecele este la fel ca în alte ţări sau ca în ţările cu economie avansată. Cancerul ovarian poate fi vindecat”, a adăugat Stănculeanu.
Dar, nedepistat la timp, cancerul ovarian este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate tipurile de cancer pe care le pot dezvolta femeile.
Potrivit statisticilor prezentate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian şi, în plus, 140.000 de femei mor anual din cauza acestei boli.
Statisticile arată că doar 45% dintre femeile care au cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, în timp ce 89%, un procent aproape dublu, dintre pacientele care au cancer mamar trăiesc până la aceeaşi perioadă, după diagnosticare.
Cea mai mare problemă asociată cancerului ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când deja devine mult mai dificil de tratat. De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecţiuni, mai puţin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale, mai spun medicii.
„Deşi numărul de paciente care vin constant la consultaţii de rutină este într-o uşoară creştere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat în faze avansate, semn că femeile încă nu sunt precaute cu sănătatea lor. Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu ştiu ce presupune efectiv consultaţia. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afecţiuni care, depistate la timp, pot fi tratate”, mai spune dr. Dana-Lucia Stănculeanu, potrivit news.ro.
Luni, de Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a fost înscrisă în Coaliţia Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Ediţia 2017 a campaniei privind cancerul ovarian se numeşte #voceaTAseaude şi are drept obiectiv convingerea femeilor să meargă la medic pentru consultaţii periodice, pentru că aceasta este principala metodă prin care cancerul ovarian poate fi depistat înainte de a fi prea târziu.
ŢParteneriatul cu Coaliţia Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian face parte din eforturile pe care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) le depune, pe de o parte, pentru a le face viaţa mai uşoară pacientelor care se confruntă cu cancerul ovarian şi, pe de altă parte, pentru a atrage atenţia asupra acestei afecţiuni, astfel încât femeile să devină conştiente de cât de important este să meargă preventiv la medic o dată pe an şi nu doar atunci când apar probleme”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Citeşte şi Cancerul care loveşte în tăcere. Simptomele „asasinului tăcut”