Judecătorii îşi însuşesc o serie de acuzaţii ale procurorilor. „Acesta obişnuia să pretindă suma de 1.500 de euro pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale, din cercetări rezultând că această sumă era pretinsă anterior îndeplinirii actului medical, dar primită după efectuarea lui“, potrivit motivării consultate de Ziarul de Iaşi.
Procurorii au conturat un modus-operandi al doctorului:
„Cercetările ulterioare au arătat că, în alte ocazii când a avut de efectuat o intervenţie dificilă, inculpatul i-a avertizat pe aparţinători asupra riscurilor intervenţiei ce urma să o facă şi asupra faptului că dacă va interveni decesul pacientului, să nu vină să îi ceară banii, deoarece el trebuie să dea bani şi colegilor săi şi nu poate să meargă la fiecare în parte şi să le ceară să restituie banii. (…) Se poate observa lipsa de scrupule a inculpatului Bitere care înţelege să profite pentru propria bunăstare de situaţia vulnerabilă a celor care veneau în faţa sa să le salveze viaţa şi le cere ca să nu-i ceară mita înapoi dacă pacientul va deceda“, se mai arată în motivare.
Un exemplu reprezentativ este cel al pacientului V.P., care la începutul anului 2017 a descoperit că are afecţiuni la inimă. În martie, bolnavul a fost trimis la Institutul de Boli Cardiovasculare, la medicul Bitere.
„Cât timp a aşteptat să vorbească cu inculpatul Bitere, martorul a discutat pe hol cu mai multe persoane de la care a aflat că medicul Bitere este bun, dar costă mult. Având în vedere acest lucru, martorul a efectuat un împrumut bancar la Alpha Bank România în valoare de 7.304 lei pentru a acoperi costurile intervenţiei chirurgicale“, se mai arată în motivare.
Citeşte mai mult pe Ziarul de Iaşi