Medic ATI de la Spitalul Colentina, mărturii cutremurătoare: „Avem pacienți cu ‘sete de aer’, disperați, care se luptă pentru fiecare respirație”

Un medic ATI de la Spitalul Colentin face mărturii cutremurătoare despre situaţia din secţiile de Terapie Intensivă, acolo unde pacienţii se luptă cu disperare pentru fiecare respiraţie.
Alina Costache
13 oct. 2021, 15:51
Medic ATI de la Spitalul Colentina, mărturii cutremurătoare:

Medic ATI de la Spitalul Colentina, mărturii cutremurătoare despre situaţia din secţiile de Terapie Intensivă. Laura Zarafin spune că starea pacienţilor care ajung la ATI se agravează mult mai repede decât se întâmpla în primele valuri ale pandemiei.

Medic ATI de la Spitalul Colentina, mărturii cutremurătoare despre situaţia din secţiile de Terapie Intensivă

Secţiile ATI din spitale sunt mai pline ca oricând de pacienţi infectaţi cu coronavirus. Personalul medical este epuizat, atât fizic, cât şi psihic însă în fiecare zi găsesc puterea de a lupta pentru a salva cât mai multe vieţi.

Citeşte şi Rata de infectare a depăşit 3 la mie în peste 1.500 de localităţi. În cinci comune, incidenţa a trecut de 20 la mie

„Suntem toți epuizați, nu numai fizic ci și psihic, pentru că vedem pacienți în stare extrem de gravă, cărora nu le ajunge aerul, panicați, disperați, care se luptă pentru fiecare respirație.

Aș spune că în aceste 18 luni am văzut decese cât am fi văzut, probabil, în cinci-șase vieți profesionale. Este nu numai frustrant, este greu de suportat psihic.

Pacienții care ajung în ATI – deci cei cu forme critice de insuficiență respiratorie data de SARS-CoV-2 – sunt pacienți cu ”sete de aer”, dispneici, cu saturații extrem de mici, dar conștienți, în ciuda hipoxemiei. Senzația noastră este că starea lor se agravează mult mai repede decât se întâmpla în celelalte valuri ale pandemiei.

Este de remarcat că, acum, cei mai mulți pacienți critici COVID vin mult mai târziu la spital, după 7-10 zile de stat acasă fără tratament sau cu diverse tratamente autoadministrate, după ce citesc diverse păreri de pe internet.

Prezentarea la medic târzie și lipsa tratamentului încă din primele zile de simptomatologie, cred că sunt cauzele principale ale mortalității mari”, povesteşte dr. Laura, potrivit Gândul.ro. 

Citeşte şi Colegiul Medicilor din Bucureşti: Ne mor pacienţi tineri, ajung copii în secţiile de ATI, mor oameni cu comorbidităţi şi fără comorbidităţi. Suntem la răscruce

Medicul a explicat cât de importat este vaccinul în lupta cu virusul.

„Este adevărat că vaccinurile anti-COVID nu împiedică infectarea, dar pregătesc organismul uman pentru o reacție mai rapidă și mai adecvată la întâlnirea cu virusul. Este adevărat și că eficiența vaccinurilor nu este atât de mare pe cât s-a comunicat după primele studii – de 98-99% -, dar trebuie să avem în vedere și că aceste vaccinuri s-au realizat pentru varianta inițială a virusului.

Totuși, dacă ne uităm la țările cu rată mare de vaccinare – Emiratele Araba, Portugalia, Marea Britanie, Suedia, Franța, Italia -, observăm că ATI-urile sunt aproape goale. Aș spune deci că, dacă ne-am fi vaccinat în proporție de 75%, cel mai probabil numărul de cazuri critice ar fi fost foarte mic”, a mai spus medicul.

Miercuri, 13 octombrie, Grupul de Comunicare Strategică anunţa că la nivel naţional nu mai există nici măcar un pat liber în secţiile ATI pentru pacienţii cu coronavirus.

 

Spynews
Dana Roba este în stare de șoc! Ce a aflat, abia acum, de la fiicele sale, la un an distanță de la bătaia soră cu moartea primită
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
De ce e bine să încălzești cana înainte să pui cafeaua în ea. Trucul pe care oricine trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Se plătesc peste 200 EURO. Anunț de la Guvern: Obligatoriu trebuie să plătim
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Accuweather ne-a anunțat când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” România. Mai avem de îndurat 7 zile de chin
Spynews
Betty Salam clarifică situația căsniciei și relația pe care o are cu soțul ei, Cătălin Vișănescu. Artista neagă că există alt bărbat în viața ei: "Nu voi divorța" | VIDEO
Evz.ro
Știrea momentului despre Apple! Cum poți încerca noul OS
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă în București și în celelalte orașe
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Apar noi burse pentru elevii olimpici: Care sunt criteriile de acordare a burselor de merit și ce valoare au
Capital.ro
Mașinile care vor fi interzise. Intră în vigoare de marți, 16 Iulie: Nu vom mai permite
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
1945 – Începutul Ere Atomice: Prima Detonare Atomică
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?