Medic din Bucureşti, semnal de alarmă. Puţinele spitale COVID-19 din Capitală sunt sufocate de bolnavi. În această situaţie se află şi Spitalul Sf Pantelimon. Medicul Fiorella Mitoiu spune că mulţi pacienţi staţionează în UPU în aşteptarea unui loc în spital.
„Situaţia este aşa cum se prevede la nivel naţional deja, este mai mult decât îngrijorătoare, secţia de terapie intensivă este plină, la noi nu s-a eliberat niciun moment pe toată perioada pandemiei. Acum au ajuns tot mai mulţi pacienţi cu nevoi de oxigen, de ventilaţie mecanică, să staţioneze în UPU, în aşteptarea unor locuri în spitale Covid sau suport Covid.
Secţia de terapie intensivă Covid are 16 paturi, suplimentar secţiile spitalului au zone anume de tampon pentru pacienţii suspecţi de Covid în momentul internării, acestea sunt locuri separate ale spitalului. Suplimentar, tot la nivelul spitalului, în incinta fostului spital este acest post medical avansat, unde sunt cazaţi pacienţii care ajung în UPU fără nevoi importante de oxigen, cu două zone distincte, una pentru pacienţii suspecţi şi una pentru cei confirmaţi pozitiv, fiecare cu câte zece locuri.
A început din nou nebunia cu care ne-am confruntat în lunile noiembrie, decembrie. În cursul acestei dimineţi, în cadrul UPU, care are 20 şi ceva de locuri în mod normal, astăzi de dimineaţă erau confirmaţi 13 pacienţi pozitivi, dintre care 9 cu nevoie de ventilator şi încă 8 suspiciuni înalte. Iar noi nu suntem un spital Covid, avem aceşti pacienţi pozitivi plus restul pacienţilor care se adresează în mod normal unei unităţi de primiri urgenţe”, a spus Fiorella Mitoiu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Pantelimon, potrivit News.ro.
Medicul Alexandru Rafila spune că, la momentul actual, împărţirea spitalelor în COVID şi non-COVID nu se mai justifică întrucât secţiile ATI se apropie de 1.300 de pacienţi şi, deci, nu mai există multă disponibilitate.
„Planul B este planul pe care îl aplică toate ţările din Uniunea Europeană, mai puţin noi, respectiv ceea ce discutăm de luni de zile, regândirea sistemului de asistenţă medicală pentru pacienţii Covid, încât să existe zone dedicate pentru aceşti pacienţi în majoritatea spitalelor, şi trebuie rezolvat şi cu accesul pacienţilor care au şi alte patologii, la servicii medicale. Această împărţire în spitale Covid şi non-Covid care a fost potrivită în primele luni ale pandemiei, când eram mai puţin pregătiţi, mai puţin adaptaţi situaţiei şi personalul medical, evident, nevaccinat nu mai este de actualitate. Trebuie rapid organizat acest lucru, discutăm de câteva luni despre această situaţie”, spune profesorul Rafila pentru sursa citată.