Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au anunţat, miercuri, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Alexandru Faur, medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Cluj, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată.
De asemenea, a fost reţinută şi o persoană fizică, fără vreo calitate specială, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuată.
„În perioada aprilie 2019 – septembrie 2019, persoana inculpată în cauză a pretins şi a primit de la 61 de persoane sume de bani cuprinse între 1.000 – 1.500 lei pentru a le ajuta să obţină pensii de invaliditate în condiţiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat. Din sumele primite, inculpata remitea o parte din bani (în jur de 300 – 400 lei) medicului Faur Alexandru care, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privind încadrarea unei persoane în grad de invaliditate, a contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate şi la eliberarea deciziilor asupra capacităţii de muncă pentru cele 61 de persoane”, a transmis DNA.
Procurorii precizează că, la data 16 septembrie 2019, inculpata a primit de la o persoană suma de 600 lei, din care 300 de lei i-au fost remişi medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
La data de 17 septembrie 2019, inculpata a fost prezentată Tribunalului Cluj care a emis pe numele acesteia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Faţă de inculpatul Faur Alexandru, procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar, pe 60 de zile, începând cu data de 18 septembrie 2019.
Procurorii au mai precizat că se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.