Medic din prima linie, mesaj dur leat de locurile de la Terapie Intensivă. ”Ne așteptăm la mai rău. Dacă mergem în ritmul ăsta, ajungem în colaps”.
Medicul spune că spitalul este supraaglomerat, iar bolnavii de Covid-9 nu au unde să fie tratați. ”Este o problemă cronică. De două săptămâni nu am avut niciun loc. Pacienți care așteaptă, pacienți care sunt transferați în alte județe, cam asta este situația în momentul de față. Noi facem consultul, dar din lipsă de locuri nu poți să-i tratezi”, a declarat Amin Zahra. Potrivit acestuia, toți cei de la Terapie Intensivă sunt în stare gravă.
Cât durează de fapt să te vindeci de coronavirus. Ce presupune recuperarea
Amin Zahra, un tanar din Israel, lucreaza ca medic rezident intr-o sectie ATI din Ploiesti. S-a mutat in urma cu 10 ani la Timisoara pentru a urma cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie si devenit intre timp cetatean roman.
Pe pagina sa de Facebook atrage periodic atentia cu privire la gravitatea COVID-19. In ultima sa postare de pe Facebook, Amin Zahra arata ca trateaza o fata de 18 ani fara boli asociate care este in stare grava.
„In fiecare zi drumul de la lucru spre casa a devenit unul plin de intrebari si ganduri… Oare cat o sa mai tina pandemia asta? Cand o sa revenim la normal? O sa mai scapam de combinezoane, masti, manusi… In acelasi timp gandul imi fuge si la pacientii mei… Oare maine, mai apuc sa schimb o vorba cu domnul/ doamna X, voi reusi sa-l detubez pe Y?
Daca gandul tau in momentul de fata, este unde o sa-ti petreci minivacanta si singura problema a ta, este ca locul tau preferat este ocupat, atunci te poti considera norocos, pentru ca multi nu-si gasesc cazare la ATI, iar restul, se pregatesc de-o inmormantare. Am invatat ca fericirea nu inseamna a avea, ci a fi. Asa ca va doresc sa fiti sanatosi in drumul vostru spre a avea!”, a transmis medicul Amin Zahra.
Medic din prima linie arată că rata de supraviețuire din acest moment la Terapie Intensivă este de 40-45%.
”Oamenii să aibă răbdare, să aibă încredere în sistemul medical”
”Au fost și cazuri mai grave care au scăpat, au fost și tineri, după cum ați văzut acum câteva zile o tânără de 18 ani care a decedat. Nu se știe nicio problemă, am cercetat-o destul de mult, încercând să descoperim o altă boală asociată, dar nu a fost diagnosticată cu absolut nimic. O medie de vârstă la terapie intensivă este de 50 de ani, poate și mai puțin. Avem o rată de 40-45% de succes, în momentul de față”.
Amin Zahra spune și cum arată viața unui medic de la ATI din martie încoace: ”Una foarte solicitantă, condiții foarte grele, nu pot să zic că e una bună. Dar pot să zic că ne luptăm și mergem mai departe, asta e situația”.