Medic: Foarte multe persoane au tulburări de deglutiţie

Tulburările de deglutiţie sunt foarte diverse şi totodată frecvente şi pot apărea ca un simptom banal sau ca un context de boli grave. Foarte mulţi pacienţi au astfel de suferinţe în urma unor intervenţii chirugicale, a unor boli neurologice, reumatologice, endocrine, afecţiuni ORL, a unor patologii inflamatorii, infecţioase sau tumorale ale căilor respiratorii şi ,nu în ultimul rând, a patologiei psihiatrice, a explicat prof dr. Codruţ Sarafoleanu, şeful clinicii ORL de la Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală.
Alina Costache
13 iun. 2017, 11:32
Medic: Foarte multe persoane au tulburări de deglutiţie

„Tulburările de deglutiţie pot fi un simptom banal sau un context de boli grave. Sunt foarte mulţi pacienţi care au tulburări de deglutiţie în urma unor intervenţii chirugicale (spre exemplu, traheostoma), iar în cazul altora apare în urma unor boli generale, precum boli neurologice, reumatologice, endocrine, boli de sistem (colagenoze), afecţiuni ORL, toată patologia inflamatorie, infecţioasă şi tumorală a căilor respiratorii, apoi paralizii ale nervilor laringelui, toată patologia esofagului, sechelele post accident vascular cerebral şi, nu în ultimul rând, patologia psihiatrică, care poate da tulburări de deglutiţie, deci un complex foarte larg. Depresia, de exemplu. Sunt pacienţi care au senzaţia că nu mai pot să înghită şi care se deprimă şi mai tare, slăbesc şi ajung cu alte probleme de deshidratare cronică”, a spus profesorul Codruţ Sarafoleanu, la lansarea monografiei „Tulburările de deglutiţie – de la etiologie la recuperare funcţională”.

Mai puţin frecventă la copii, boala deglutiţiei apare mai ales la cei cu amigdale foarte mari, cu bază de limbă foarte mare sau a celor care nu pot respira bine pe nas. În schimb, problemele la înghiţire pot fi întâlnite mai frecvent la vârstnici.

„Într-un proces complex de îmbătrânire care înseamnă şi probleme vizuale, şi probleme auditive există şi dificultăţi ale emisiei vocale, unii au o voce mai stinsă, reuşesc să comunice mai greu pe un ton normal, dar există şi tulburări grave de deglutiţie, iar oamenii se îneacă mai frecvent, chiar fac pneumonii de aspiraţie, pentru că asta este una dintre complicaţie cele mai frecvente ale tulburărilor de deglutiţie. Altfel spus, complicaţiile cele mai frecvente şi grave ale tulburărilor de deglutiţie sunt problemele infecţioase, pulmonare, pneumonii de aspiraţie”, a explicat profesorul Codruţ Sarafoleanu, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, tratamentul în tulburările de deglutiţie depinde de un diagnostic corect. „Tratamentul nu înseamnă doar tehnici chirugicale, ci şi recuperarea funcţională a deglutiţiei. Recuperarea trebuie făcută de ORL-iştii noştri, pe care îi pregătim. Sunt foarte mulţi pacienţi care au aceste tulburări şi care au nevoie de recuperare. Recuperarea presupune, printre altele, anumite poziţii în care aceşti oameni trebuie să înghită, anumite tipuri de alimente pe care să le consume, există un anumit instrumentar, linguri speciale, căni speciale”, a mai spus Codruţ Sarafoleanu, precizând că recuperarea se poate face în Secţia ORL a Spitalului Sfânta Maria, acesta fiind printre puţinele spitale unde se poate face recuperare în deglutiţie.

Citeşte şi Cu ajutorul hipnozei te poţi trata de multe afecţiuni

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă primeşti bani din străinătate. Cum află ANAF de sumele transferate, de fapt
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Amenințarea invizibilă. Noul val de escrocherii care lovește România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH