„Era nevoie de o evaluare psihiatrică şi psihologică atentă în cazul lui Şerban Huidu, pentru că după un traumatism cranio-cerebral pot apărea numite modificări care nu se văd imediat, fiind vorba de o tulburare de personalitate care poate da un compartament impulsiv sau exploziv”, a declarat profesorul Florian Tudose, şeful Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Tudose a precizat că după traumatismul cranio-cerebral suferit în Austria, la schi, la finalul perioadei de recuperare Huidu trebuia foarte bine „consiliat” psihologic.
„Cineva cu un traumatism cranio-cerebral grav, cu comă, ar trebui reevaluat înainte de a conduce din nou. Nu cred că el a depăşit în acest moment accidentului de atunci. Se poate vorbi de doi ani sau chiar mai mult în cazul unui astfel de traumatism cranio-cerebral pentru reluarea activităţii în toate domeniile. Procesul de vindecare este destul de lung, medicul, indiferent de unde era el, trebuia să nu-i permită să conducă maşina, mai ales că poate pune în pericol viaţa cuiva, şi mă refer de exemplu chiar la viaţa propriei familii„, a mai spus medicul.
El a precizat că literatura de specialitate prezintă un caz al unui bărbat căruia i-a căzut în cap o rangă. „Acela s-a vindecat complet, şi-a reluat viaţa, dar era altă persoană”, a mai spus profesorul Tudose.
Realizatorul TV Şerban Huidu a provocat, duminică, la ieşirea din localitatea braşoveană Timişul de Sus, un accident după ce a pătruns cu maşina pe contrasens, pe un carosabil umed, în condiţiile în care ningea, şi a lovit un autoturism Dacia Logan. Cele trei persoane aflate în Dacia Logan au decedat în urma accidentului.
Şerban Huidu se afla la volanul unui autoturism de teren Mercedes şi circula dinspre Capitală spre Braşov. El se afla în maşină împreună cu soţia sa, cu cei doi copii în vârstă de 2 şi 4 ani şi cu bona acestora. În urma accidentului, toţi cinci au fost duşi la spital, duminică seară fiind externaţi copiii.
Directorul medical al Spitalului Judeţean Braşov a spus că realizatorul TV are un traumatism cranian minor, grad I, şi o contuzie toracică, însă starea sa este bună, precizând însă că starea psihică a lui Huidu este „mai dificilă”. „Este un om şocat care se simte vinovat”, a precizat medicul.
Pe 29 decembrie 2010, Şerban Huidu a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar din Innsbruck, după ce a suferit un accident pe o pârtie de schi din apropierea staţiunii austriece. El a fost menţinut un timp în stare de comă indusă, din care a ieşit pe 1 ianuarie. La aproximativ o săptămână după internare, Şerban Huidu a părăsit secţia de Terapie Intensivă şi a fost mutat într-o rezervă a spitalului din Innsbruck. Totodată, Şerban Huidu a început atunci exerciţiile fizice de recuperare.
Şerban Huidu a revenit pe 4 februarie în România. La momentul respectiv, reprezentanţii Prima TV au declarat că Şerban Huidu se simte bine şi îşi continuă recuperarea. Pe 14 februarie, Şerban Huidu şi-a vizitat colegii din studioul Kiss FM, iar pe 9 martie, el a apărut în prima ediţie din noul sezon al emisiunii „Cronica Cârcotaşilor” de la Prima TV.
Medicul de familie al unui şofer care a suferit o boală neurologică severă trebuie să-l trimită pe acesta la un control de specialitate, în cazul în care cel vizat nu-l trece tot medicul de familie fiind cel care trebuie să anunţe poliţia pentru ca celui în cauză să-i fie retras permisul.
Conform Codului Rutier, „atunci când constată că o persoană din evidenţa sa care posedă permis de conducere prezintă afecţiuni medicale (prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătăţii, n.r.), medicul de familie va solicita examenul de specialitate necesar” pentru a reconfirma capacitatea celui în cauză de a conduce.
„În cazul în care s-a stabilit că persoana este declarată inaptă medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul, va comunica aceasta imediat poliţiei rutiere pe raza careia medicul (de familie, n.r.) îşi desfaşoară activitatea”, se mai arată în Codul Rutier.
Între afecţiunile „incompatibile” cu statutul de şofer se numără şi „bolile neurologice severe”, atunci când existenţa acestora este confirmată printr-un act medical conţinând o „opinie medicală autorizată”.
Codul Rutier vorbeşte şi despre o situaţie în care permisul de conducere este reînnoit periodic, în urma unor evaluări de specialitate. Situaţia este valabilă în cazul tulburărilor neurologice asociate cu boli sau cu intervenţii chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficienţe motorii sau senzoriale şi afectează echilibrul şi coordonarea”. Recomandarea Ministerului Sănătăţii este că aceste afecţiuni „trebuie luate în considerare în funcţie de manifestările lor funcţionale şi de riscurile evoluţiei”.
„În acest caz, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere auto poate face obiectul evaluării periodice în eventualitatea riscului decompensării”, se precizează în ordinul ministrului emis în completarea Codului Rutier.
În cazul în care o persoană este declarată incompatibilă cu statutul de şofer din motive medicale, permisul de conducere al acesteia este retras de poliţia rutieră, după primirea sesizării din partea medicului de familie.
„Permisul poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură. Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituţiile medico-legale, la solicitarea şi pe cheltuiala părţilor interesate”, mai prevede Codul Rutier.