MEDIC: În România, mortalitatea prin tuberculoză s-a înjumătăţit în ultimii 13 ani

În România, mortalitatea prin tuberculoză s-a înjumătățit în ultimii 13 ani (de la 10,8 la suta de mii de locuitori în anul 2002, la 5,3 în 2015), datorită creșterii eficienței tratamentului administrat în anumite condiții de supraveghere și de monitorizare, a afirmat joi dr. Victor Spînu, coordonator al Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei.
Filip Stan
23 mart. 2017, 13:13
MEDIC: În România, mortalitatea prin tuberculoză s-a înjumătăţit în ultimii 13 ani

„Mortalitatea prin tuberculoză s-a înjumătățit în termeni relativi, pentru că tratamentul care se administrează în cazurile cu sensibilitate este unul foarte eficient. Sunt relativ puține boli care se tratează într-o proporție de 85 — 86% și acesta este principalul motiv pentru care a scăzut mortalitatea, ca și toți ceilalți parametri ai incidenței bolii”, a precizat Spînu, într-o conferință de presă ocazionată de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei.

Potrivit dr. Spînu, în ultimii ani, România a înregistrat și alte progrese importante în controlul acestei boli. Rata de depistare a bolii este de peste 70% încă din anul 2009, iar în 2014 a crescut la 94% pentru cazurile noi și la 85% pentru cazurile cu tuberculoză MDR (multidrog-rezistentă), incidența globală a scăzut, în ultimii 14 ani, cu 54,6% (de la 142,2 la suta de mii de locuitori în 2002 la 64,8 în 2016), prevalența tuberculozei a scăzut cu 51,7% (de la 200,2 la suta de mii de locuitori în 2004 la 116,7 în 2015).

El a adăugat că ar trebui să se știe faptul că tuberculoza este o boală „perfect tratabilă” în imensa majoritate a cazurilor.

„Pacientul ar trebui, de asemenea, să aibă încredere în capacitatea medicilor de a-i diagnostica și de a-i trata. Tuberculoza în niciun caz nu o luăm mergând pe stradă, pentru că germenele nu rezistă în spațiul deschis, se transmite în general în spații închise, în anumite condiții de temperatură. Dar există anumite contexte în care transmiterea bolii se face de la persoana bolnavă la martorul inocent”, a arătat Spînu.

Infecția tuberculoasă se transmite prin aer, prin particule de dimensiuni foarte mici. Infecția nu este totuna cu boala, dintre toți cei infectați numai unul din zece face boala. O caracteristică a microbului este că se înmulțește foarte mult și atunci și manifestările se exprimă clinic după o durată semnificativă de la debut și sunt percepute de către bolnav foarte greu, nu atrag atenția în mod special asupra tuberculozei, sunt similare cu cele întâlnite la multe alte boli pulmonare, după cum a explicat dr. Spînu.

Potrivit acestuia, manifestări de genul astenie, absența poftei de mâncare, episoade de subfebră, febră fără o cauză evidentă, tuse cronică persistentă mai mult de trei săptămâni trebuie să atragă atenția și asupra posibilității unei tuberculoze.

Dr. Gilda Popescu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a susținut că România este țara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoză înregistrate, incidența globală fiind de 6,5 ori mai mare decât în UE și de 1,9 ori mai mare decât în Regiunea OMS Europa.

În anul 2016, în România s-au înregistrat 12.836 de cazuri noi și recidive de tuberculoză.

Medicul s-a referit și la măsurile incluse în Strategia națională 2015 — 2020, care urmăresc asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare și creștere a aderenței la tratament pentru bolnavii cu tuberculoză și, în special, tuberculoză multidrog-rezistentă, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Pentru implementarea acestora au fost identificate, pe lângă bugetul de stat, mai multe surse de finanțare externe, între care Mecanismul Financiar Norvegian, prin intermediul căruia este asigurată, în proporție de 85%, finanțarea proiectului „Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România, prin creșterea controlului tuberculozei”, proiect în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, după cum a precizat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată în fiecare an la data de 24 martie, zi în care, în 1842, Robert Koch anunța descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza.

Citeşte şi Suspiciune de TBC în două şcoli. Zeci de copii au fost infectaţi, Poliţia a deschis un dosar penal în acest caz

 

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Pensiile care vor fi impozitate. Legea a intrat în vigoare pe 1 decembrie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă