Medicul căruia Colegiul Medicilor din Satu Mare i-a ridicat dreptul de a practica medicina după moartea Ștefaniei se numește Raul Alexandru Pop. Decizia a fost luată în unanimitate de voturi. Concret, medicul Raul Pop nu mai poate profesa pe teritoriul României. Medicul poate să atace decizia Colegiului Medicilor Satu Mare în termen de 15 zile de la comunicare la Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România.
”Considerăm că pentru prevenirea unor tragedii se impune sancționarea abaterilor disciplinare comise de medicul Raul Pop Alexandru să se aplice sancțiunea cea mai drastică, respectiv retragerea calității de membru al Colegiului Medicilor din România”, se arată în decizia Colegiului Medicilor din Satu Mare.
Medicul Raul Alexandru Pop a fost trimis în judecată sub acuzația de ucidere din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare. Judecătorii urmează să se pronunțe asupra eventualei culpe a medicului sătmărean în cazul decesului Ștefaniei Racz, eleva de 15 ani care a încetat din viață la Unitatea de Primire Urgențe, în cursul anului trecut, în urma unui stop cardio-respirator.
Raul Alexandru Pop era de gardă în momentul încare Ștefania a ajuns la UPU. Potrivit Colegiului Medicilor, doctorul „a subevaluat gravitatea stării de sănătate a pacientei, a stabilit un diagnostic greșit și – în consecință – a dispus administrarea unui tratament necorespunzător”. Urmare a acestei atitudini medicale eronate, Ștefania a murit.
„A fost o eroare de prezumție de diagnostic inițială. Au fost inițiate o serie de proceduri terapeutice care nu se încadrau în protocoalele necesare pentru situația clinică dată. Ceea ce a făcut doctorul nu a determinat decesul pacientului în acel moment, ci a agravat situația din cauza întârzieiri cu care s-a acționat”, a declarat Călin Bumbuluș, președintele Colegiului Medicilor Satu Mare.
Potrivit datelor PresaSM, în dosar sunt șase persoane vătămate, dintre care două s-au constituit și părți civile. Este vorba despre părinții Ștefaniei. De asemenea, Spitalul Județean Satu Mare a fost inclus în proces ca și parte responsabilă civilmente. Ceea ce înseamnă că în cazul în care judecătorii vor urma să acorde despăgubiri, spitalul ar urma să plătească în solidar cu mediul Raul Pop.
”Striga că-i obeză, că-i grasă, că are diabet și va fi internată. A spus să ies afară că-l încurc că are treabă. Statea la masă și nu știu, mânca semințe și striga întruna la mine”, povestește Monica Ștefania Racz, mama Ștefaniei.