Potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, rata de vindecare a pacienților cu hepatită C tratați cu interferon free este de 99,32%.
Streinu-Cercel a spus că screeningul în prezent este „inconstant”, iar educația privind hepatita B, C și HIV se află la cote reduse.
„Dacă vrem să punem în acțiuni un plan de bătaie automat trebuie să mergem și să îi informăm pe oameni cum se transmit aceste virusuri. Trebuie să fim repetitivi. Dacă rămânem la nivelul actual de abordare a problemei, adică tratăm și noi câte 5.000, câte 7.000, 8.000, 10.000, în 2030 vom fi tot acolo. Adică având în jur de 30% pacienți care au F0 și care nu intră la tratament încă un 20% cu F1(n.r.—fibroză) și nu intră la tratament, încă un 30% care sunt F2 și care iarăși nu intră la tratament dacă nu au comorbidități. Deci tot aceștia aproape 80% nu îi tratăm în momentul de față”, a spus medicul la Conferința ‘Hepatita C. Ce urmează?’.
Profesorul doctor Liana Gheorghe de la Institutul Clinic Fundeni a afirmat că se impune un plan național pentru eliminarea hepatitei C.
La rândul său, președintele Asociației Pacienților cu Hepatită Marinela Debu a declarat că este necesar un program de depistare precoce, dar și creșterea gradului de conștientizare și gratuitatea analizelor prin care se monitorizează hepatitele cronice virale.
Ea a semnalat că există o problemă cu vaccinarea în ceea ce privește hepatita.
Marinela Debu a mai spus că se estimează că 71 milioane de oameni la nivel global au hepatită C, iar 257 de milioane sunt afectați de virusul hepatitei B.
„Vaccinarea în hepatita B a făcut minuni. Din octombrie 1995 au fost atât de multe vieți salvate. Sunt necesare programe de prevenție, acces la tratament și monitorizare”, a mai spus Debu.
Citeşte şi Hepatita C, o boală tăcută. Se estimează o posibilă dublare a cazurilor de ciroză până în anul 2030