Medic: Multe spitale internează pacienţi fără a avea personal calificat pentru a rezolva toate problemele

Competența spitalelor nu este stabilită în România, astfel încât multe unități internează pacienți fără a avea personal calificat pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă aceștia, a declarat, joi, dr. Adina Geană de la Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar.
Filip Stan
28 ian. 2016, 15:14
Medic: Multe spitale internează pacienţi fără a avea personal calificat pentru a rezolva toate problemele

„Competența spitalelor nu este stabilită. Există un criteriu de clasificare, dar nu are nimic de a face cu competența. (…) Sunt multe spitale care internează pacienți fără a avea personal calificat sau dotarea necesară pentru a rezolva toate problemele. Îi țin și îi trimit mai departe, în cel mai fericit caz staționar, de multe ori agravat și, evident, cu costuri suplimentare”, a afirmat Geană, în cadrul conferinței cu tema „Pachetul de servicii de bază”, organizată de Alianța Pacienților Cronici din România, în cadrul proiectului „Inteligență în sănătate”.

Dr. Geană a adăugat că pachetul de servicii medicale nu face o diferențiere între rezultatele muncii efective a cadrelor medicale. Astfel, a susținut ea, principalul motiv pentru care medicii români pleacă în străinătate nu este cel financiar.

„Să știți că nu sunt ipocriți când spun că primul motiv pentru care pleacă nu este neapărat cel financiar. E adevărat că și acesta este important și că în România stăm prost din acest punct de vedere. Primul motiv pentru care pleacă este recunoașterea lor profesională și a performanțelor pe care ei le au, atât cât le au. Este un lucru pe care pachetul nostru de servicii nu îl are în vedere: același tarif, indiferent că pacientul s-a externat vindecat, ameliorat, agravat sau decedat. Nu e corect să nu avem în vedere, într-o cât de mică măsură, prin pachetul de servicii, o diferențiere în funcție de rezultatul serviciului”, a precizat ea.

Adina Geană a afirmat totodată că în România este „foarte dificil” să fie stabilite măcar orientativ nevoile de îngrijire din sistemul de sănătate. Ea a adăugat că în perioada în care Eugen Nicolăescu a fost ministru al Sănătății s-a încercat realizarea unei evaluări, dar inițiativa, deși bună, a eșuat în ceea ce privește prelucrarea și procesarea datelor, iar rezultatele nu au fost niciodată exploatate.

Ea a atras atenția și asupra lipsei statisticilor din sistemul de sănătate românesc. „Noi, în sănătate, nu cunoaștem costurile serviciilor pe care le conține pachetul de servicii. Nu știm cât costă. Știm cât cheltuim. (…) La același tip de bolnav, fără alte boli asociate, fără complicații post-operatorii, pentru o operație de apendicectomie fiecare spital cheltuie altă sumă. (…) Diferențele pentru același cod de boală sunt (…) cam câte spitale atâtea nivele de cheltuieli”, a explicat Geană.

Prof. univ. dr. Elena Druică de la Facultatea de Administrație și Afaceri din cadrul Universității București a atras atenția asupra faptului că unele fenomene pot avea și cauzalități ascunse, care nu pot fi identificate la prima vedere.

Ea a declarat că finanțarea sistemului de sănătate nu este elementul cel mai important, oferind exemplul SUA și al Canadei, în contextul în care cea de-a doua alocă de aproape trei ori mai puțini bani acestui sector, raportat la procentul din PIB și la numărul populației.

Druică a remarcat că durata medie de viață în România este de 74 de ani, iar în zona europeană este cu 6-7 ani mai mare, dar a citat și rezultatele unui studiu realizat de Universitatea Yale, conform căruia o atitudine pozitivă față de îmbătrânire se traduce într-un plus de șase-șapte ani la durata medie de viață. De asemenea, încrederea în semeni s-a reflectat într-o creștere a duratei de viață, pe când atitudinea cinică a provocat o creștere a ratei de decese.

Ea a remarcat în acest context că românii au printre cele mai scăzute grade de încredere nu doar în instituțiile statului, ci și în semenii lor. Totodată, în România există și un grad scăzut de înclinație spre cooperarea socială (dorința de a dona, voluntariat).

Lect. univ. dr. Mihaela Sandu de la Facultatea de Administrație și Afaceri din cadrul Universității București a citat rezultatele statisticii Eurostat, conform căreia, în momentul în care au fost invitați să își autoevalueze starea de sănătate, 28,5% dintre români au apreciat că aceasta este foarte bună, 40% au considerat că este bună, 20% au spus că starea de sănătate este rezonabilă, iar 1,8% — foarte proastă. România a avut cel mai mare procent de persoane care și-au autoevaluat starea de sănătate ca fiind foarte bună, comparativ cu alte state central și est-europene.

Sandu a citat și o statistică a Comisiei Europene realizată în 2005 care evalua eficiența sistemului medical în funcție de finanțare, nivelul de educație, PIB, numărul de cadre medicale și de paturi, factori de risc (obezitatea, tutunul, alcoolul). În cadrul acestui studiu, România s-a situat pe locul 22 la nivelul UE, înaintea Poloniei, Letoniei, Ungariei, Cehiei, Lituaniei și Slovaciei.

Citeşte şi Sindicaliştii din sănătate cer majorarea salariilor cu 25%

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Adio, grătare! Minivacanța de 1 Mai e compromisă. Weekendul aduce ploi abundente în toată țara
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Horoscop chinezesc săptămâna 28 aprilie – 4 mai 2025: Semnul zodiacal care pleacă în vacanță fără să țină cont de bugetul alocat
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Minivacanța de 1 Mai: Amenzi uriașe pentru grătare, muzică și campare ilegală
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre