Medic oncolog: În România, aproape că nu există familie fără un caz de cancer

Doctorul Octav Ginghină, chirurg oncolog, a vorbit, într-un interviu pentru News.ro, despre boala pe care o numeşte ”cel mai temut duşman al secolului”. În România, aproape că nu există familie fără un caz de cancer, spune el. Este o boală perfidă, pentru că se instalează fără a da simptome, astfel că procentul oamenilor care merg la doctor cu cancer în stadiu incipient este foarte mic.
Romania TV
04 feb. 2018, 09:17
Medic oncolog: În România, aproape că nu există familie fără un caz de cancer

Octav Ginghină este medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic „Sf. Ioan” şi şef de lucrări la UMF “Carol Davila” Bucureşti, având o supraspecializare în chirurgia oncologică şi endocrină în cadrul Spitalui Universitar din Anvers, Belgia.

El afirmă că în stadiile incipiente puţine tipuri de cancer dau de veste organismului că s-a instalat, este ca şi inexistent, pentru că nu doare, nu dă niciun simptom, astfel că procentul oamenilor care merg la doctor cu cancer în stadiu incipient este destul de mic. Şi pentru că în România nu există programe naţionale de screening prin care boala să poată fi depistată în timp util, pacienţii cu cancer în fazele 1 şi 2 sunt „printre cei mai norocoşi”, afirmă medicul. 

Există şi tumori în stadiul 4 care pot fi operate, dar sunt şi cazuri în stadiul 4 cu metastaze multiple unde medicii nu mai pot interveni şi unde ar trebui ca doctorii să se concentreze pe soluţii pentru creşterea calităţii vieţii şi mai puţin pe tratamente ineficiente. „Le recomand familiilor şi aparţinătorilor bolnavilor de cancer în faze terminale să fie foarte atenţi la vânzătorii de iluzii şi speranţe false”, spune doctorul.

Prezentăm interviul acordat de medicul Octav Ginghină:

Reporter: Întâlnim astăzi mult mai multe şi mai diverse cazuri de cancer decât acum 40-50 de ani. Cum apar tumorile?

Dr. Octav Ginghină: În urmă cu 40-50 de ani, oamenii de ştiinţă din sfera medicală nici nu-şi imaginau că vom ajunge în secolul XXI fără să fi găsit un tratament definitiv împotriva cancerului. Pe atunci descoperirea unor vaccinuri şi eradicarea multor boli au adus o notă semnificativă de optimism. E adevărat, astăzi ştim multe despre cancer. Avem acces la ultra-tehnologie pentru a urmări live celula în timp ce se divide haotic. Dar încă nu ştim de ce această celulă refuză să moară. Şi din cauza acestei realităţi cancerul este privit ca o boală vicleană şi perfidă. Care-şi face propriile reguli. Şi care se extinde după bunul plac hrănind alte celule, divizându-se pentru ca tumora să crească mai repede şi să invadeză structurile adiacente. Tumorile benigne, de exemplu, pot creşte mari, dar nu invadează alte structuri, nu le încorporează.

Când o tumoră malignă metastazează, înseamnă că ea se află într-un stadiu avansat de creştere şi şi-a început asediul către alte organe. Dar există şi tumori în stadiul 4 care pot fi operate. Eu şi echipa mea facem asta în mod curent, crescând astfel speranţa de viaţă a pacienţilor, oferind-le pacienţilor un plus de speranţă de viaţă pacienţilor. Există însă şi cazuri în stadiul 4 cu metastaze multiple unde nu mai putem interveni şi unde ne concentrăm să oferim soluţii pentru creşterea calităţii vieţii şi mai puţin pe tratamente ineficiente. Le recomand familiilor şi aparţinătorilor bolnavilor de cancer în faze terminale să fie foarte atenţi la vânzătorii de iluzii şi speranţe false.

Reporter: Câţi dintre pacienţii dumneavoastră vin la consult fiind deja în ultimele stadii ale bolii?

Dr. Octav Ginghină: În stadiile incipiente puţine tipuri de cancer dau de veste organismului că s-a instalat. E ca şi inexistent. Nu doare, nu dă niciun simptom. Deci, procentul oamenilor care vin la noi cu cancere în stadii incipiente este destul de mic. Şi pentru că în România nu există programe naţionale de screening prin care putem depista boala în timp util, pacienţii cu cancere în fazele 1 şi 2 sunt printre cei mai norocoşi. Cam aici suntem acum. 

Reporter: Pur şi simplu te prezinţi la un control de rutină şi descoperi că ai cancer.

Dr. Octav Ginghină: Exact. De cele mai multe ori, cam aşa stau lucrurile. Există, însă, oameni conştiincioşi care îşi fac investigaţii amănunţite periodic, dar există şi acel mic procent de norocoşi la care cancerul, într-un stadiu absolut incipient, ne oferă o minimă simptomatologie. Este cazul cancerului de col uterin sau de sân. La polul opus, în cazul cancerului de pancreas, pacienţii nu au nici cel mai mic simptom. Iar unul din motivele pentru care mortalitatea este atât de mare este şi acela că nu are aproape nicio manifestare clinică până în faze foarte avansate. În plus, în aceste cazuri, progresele chimioterapiei nu sunt la fel de puternice ca în alte tipuri de cancer. 

În lupta cu cancerul, chirurgia este arma principală situată în avangardă. Dar, fără participarea nemijlocită a chimio şi radioterapiei bătălia nu e pe deplin câştigată. Trebuie spus totuşi că nu orice pacient este eligibil pentru chimioterapie. Pe de altă parte, refuzând chimioterapia, laşi loc recidivelor să apară. 

Citeşte continuarea interviului AICI

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Dispare numerarul în România? Ce se întâmplă cu banii cash în 5 ani. Ordin în Europa
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
București sau Ilfov? Tendințe ciudate pe piața imobiliară, în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)