Potrivit prrocurorilor, medicul ortoped Marius Nica ar mai fi luat mită în alte cinci cazuri tot pentru a face intervenţii chirurgicale ortopedice.
Magistraţii Tribunalului Braşov au mai decis că medicul nu mai are voie să intre într-un spital de stat timp de trei ani decât dacă tratează urgenţe şi trebuie să facă 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Braşov sau la Atelierul de MFC Braşov din cadrul Fundaţiei pentru promovarea sancţiunilor comunitare, notează news.ro.
„Instanţa condamnă pe inculpatul Marius Nica, fără antecedente penale, la o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare şi trei ani pedeapsa complementară (interzicerea următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa profesia de medic specialitatea ortopedie traumatologie în cadrul unor unităţi sanitare publice de stat,cu excepţia cazurilor medicale de urgenţă specifică) pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată” se arată în sentinţa magistraţilor Tribunalului Braşov.
Sentinţa Tribunalului Braşov nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Braşov.
Medicul Marius Nica a fost prins în flagrant în 10 august 2015, în timp ce lua mită 900 de lei de la un investigator sub acoperire care s-a dat drept pacient pentru a-i face o intervenţie chirurgicală, el fiind reţinut şi plasat ulterior în arest la domiciliu. În 29 septembrie 2015, a fost trimis în judecată pentru luare de mită.
„De la acelaşi investigator, la datele de 16 iulie 2015 şi 9 august 2015 inculpatul a pretins 150 – 200 lei pentru promisiunea de a interveni pe lângă medicul anestezist, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ale acestuia. În mod similar, în cursul aceleiaşi perioade de timp, inculpatul a pretins unui alt investigator suma de 1.000 lei în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu care vizau practicarea unei intervenţii chirurgicale. De asemenea, la datele de 28 iulie 2015, 3 august 2015 şi 5 august 2015 inculpatul, în exercitarea atribuţiilor de serviciu a pretins şi primit de la trei martori denunţători sumele de 100 Euro şi 300 lei, 400 lei şi 400 lei în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu, privind trei intervenţii chirurgicale practicate asupra a trei pacienţi”, se arată în referatul procurorilor prin care medicul a fost trimis în judecată.