Cu răbdare, dăruire şi dragoste de oameni, un medic din România străbate străzile Bucureştiului pentru a dărui nu doar sănătate, ci şi mângâiere şi speranţă unor oameni condamnaţi la sărăcie, mizerie şi singurătate. Doctorul Bogdan Bordeianu vine în ajutorul oamenilor străzii. Îi caută prin cotloanele Capitalei, îi ascultă şi le oferă medicamente.
De ce face asta? Simplu. Crede că aceşti oameni merită o nouă şansă. Consideră că majoritatea au fost victime ale sistemului, ale înşelătoriei, ale alcoolismului sau abandonului.
Totul a început în urmă cu trei ani, atunci când s-a alăturat echipei Samusocial din România. I s-a spus de la început că nu este o muncă uşoară, însă asta nu l-a speriat. Indiferent că afară sunt 40 de grade sau minus 25, medicul pleacă să caute oameni bolnavi fără locuinţă. Ştie că aceşti oameni nu au nicio şansă, iar din cauza bolii şi a birocraţiei nu pot merge mai departe. Niciodată nu merge cu mâna goală.
Pe lângă trusa cu medicamente, doctorul ia cu el şi haine curate de la asociaţie, alimente şi apă.
Îi găseşte prin parcuri, pe sub poduri, case dezafectate sau improvizate, pieţe şi scări de bloc. Acolo urmează cunoștința directă cu fauna străzilor și a canalelor: câinii vagabonzi, pisicile maidaneze, șobolanii deja obișnuiți cu prezența umană. Mizeria este la tot pasul, iar boala este permanentă în trupul acelor oameni.
„Majoritatea se agaţă de noi pentru că ne consideră singura lor speranţă şi se agaţă cât pot ei. Aceşti oameni trăiesc în condiţii mizere. Când ne văd ne spun toate problemele. Au tendinţa de a-şi povesti toată viaţa”.
Medicul Bordeianu este într-adevăr singura lor salvare şi asta pentru că cei mai mulţi nu beneficiază de asigurare medicală.
„În unităţile sanitare sunt mult mai puţine locuri decât numărul oamenilor care trăiesc în stradă. Majoritatea oamenilor care trăiesc în stradă sunt neasiguraţi medical, se pot interna în regim de urgenţă, dar la externare nu mai beneficiază de tratament pentru că este foarte scump. Ajuns la fel sau mai rău. Al doilea episod este mai puternic”.
Merge pe teren, face gărzi în Spitalul Sfântul Stelian şi Spitalul Judeţean Giurgiu, însă cu toate astea venitul lui este mic. S-a gândit la un moment dat să plece din ţară, dar a preferat să rămână lângă familie şi prieteni.
Citeşte toate articolele din campania Medic în România AICI.
„Am terminat rezidenţiatul de un an de zile şi salariul de medic mi se pare destul de mic, având în vedere că mai trebuie să mai fac şi gărzi… mai trebuie să lucrez şi în alte părţi ca să am un trai decent. Am rămas în ţară mai mult pentru familie, pentru prieteni şi tot trăiesc cu speranţa că in viitor sistemul medical se va schimba şi ne va oferi mai mult respect, un salariu mai pe măsură”, mărturiseşte Bordeianu.
La nivel de Bucureşti sunt peste 6.000 de oameni ai străzilor, dintre care aproximativ 800 – 1.300 sunt copii şi bebeluşi. Ştie că aceşti oameni au nevoie de el şi ştie că acolo este locul lui, acolo, alături de ei.
Site-ul oficial al campaniei este www.deprofesiemedic.ro.