Medic: Prevenim bolile degenerative dacă respectăm orele de odihnă, facem mişcare, consumăm ce este sănătos

Bolile degenerative pot fi prevenite dacă respectăm orele de odihnă, mergem la culcare înainte de miezul nopţii, păstrăm un echilibru între muncă şi odihnă, facem mişcare şi lucruri care ne plac şi ne aduc bucurie, consumăm ce este sănătos. Absenţa bucuriei şi lipsa motivării pozitive sunt factori de risc pentru boala Parkinson, a declarat profesorul Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.
Iulian Tudor
01 apr. 2017, 05:35
Medic: Prevenim bolile degenerative dacă respectăm orele de odihnă, facem mişcare, consumăm ce este sănătos

Profesorul Dafin Mureşanu a spus că, în stilul de viaţă, bucuria şi motivarea pozitivă trebuie să ocupe un loc central.

Prevenim bolile degenerative prin a fi blânzi cu noi, a ne îngriji, a respecta raportul dintre orele active şi orele de odihnă, a trăi viaţa în spiritul bucuriei. Absenţa bucuriei şi lipsa motivării pozitive sunt factori de risc. Alimentaţia, respectarea unor elemente de bun simţ în ceea ce priveşte modul nostru de viaţă sunt importante. Mişcarea este o caracteristică fundamentală pentru sănătate, dacă nu ne mişcăm, dispărem„, a precizat Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi al Societăţii de Neurologie din România.

Întrebat ce părere are de reclama făcută de anumite firme de medicamente pentru produse care ar preveni boala Parkinson, profesorul Dafin Mureşanu a spus că mai bine ne protejăm „de un comportament aberant”.

Medicamente care ar preveni debutul bolii Parkinson? Nu cred. Să ne uităm în stilul nostru de viaţă, dacă stăm degeaba, dacă nu ne mişcăm, consumăm ce nu este sănătos, dar credem în medicamente care să ne protejeze de un comportament aberant. Odihna este importantă, calitatea somnului este importantă. Trebuie să mergem la culcare înainte de miezul nopţii, cantitatea de muncă versus odihna, trebuie să facem lucruri care ne plac, să respectăm mesele şi calitatea alimentaţiei” a spus medicul, precizând că cel mai tânăr pacient cu Parkinson are între 40 şi 50 de ani.

Dafin Mureşanu a mai spus că există tendinţa de a pune imediat o etichetă de boală Parkinson când vedem un tremur, ceea ce nu este recomandat.

Practic, nu cunoaştem precis cauzele, considerăm că este o boală complexă neurodegenerativă, multi-factorială. Astăzi, discutăm despre posibilitatea declanşării în afara sistemului nervos central, la nivelul intestinelor, apoi despre neşansa migrării acestui proces patologic prin intermediul nervului vag. Este un grup de boli care exprimă o tulburare a comportamentului în general, nu numai a comportamentului motor. Dar încetinirea mişcării propriu-zise, cu adăugarea rigidităţii, acea înţepenire care se produce treptat şi care creşte ar fi mai degrabă de luat repede în seamă ca posibilă suspiciune de boală Parkinson„, a explicat profesorul Mureşanu.

Întrebat cum ar putea fi depistată precoce boala, Dafin Mureşanu a spus că ar fi de urmărit, ca situaţii de risc, constipaţia prelungită, tulburări ale mirosului şi tulburări ale somnului REM.

Dacă am putea să identificăm şi să punem un element de risc asupra acelor grupuri de pacienţi care au constipaţie prelungită, tulburări ale mirosului, tulburări ale somnului REM, ne-ar apropia de o suspiciune mai corectă în ceea ce priveşte selectarea acestor pacienţi. Cu cât îi identificăm mai devreme, avem mai mulţi neuroni de salvat, cu cât depistăm mai târziu, intrăm într-un tablou dramatic„, a explicat Dafin Mureşanu, la cursul internaţional dedicat tulburărilor comportamentului motor, la care au fost dezbătute soluţiile inovatoare de diagnostic şi tratament în maladia Parkinson, organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi Societatea de Neurologie din România.

Citeşte şi Programele naţionale de sănătate pentru anii 2017-2018, aprobate de Guvern

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!