Medic: Rata copiilor născuţi prematur anul trecut în România a fost de 11 la sută

Rata copiilor născuți prematur anul trecut în România a fost de 11%, a declarat, marți, medicul Adrian Crăciun, șeful secției nou-născuți de la Spitalul Cantacuzino.
Romania TV
15 mart. 2016, 14:50
Medic: Rata copiilor născuţi prematur anul trecut în România a fost de 11 la sută

„Rata copiilor născuți prematur din Spitalul Cantacuzino este, din păcate, de trei ori mai mare decât media țării. Anul trecut a fost de 33% iar rata în România este de 11%. Noi, fiind un centru de terapie intensivă de nivel trei, primim foarte mulți copii și din afară. Au fost anul trecut nu mai puțin de 30 de copii transferați în unitatea noastră. Nu mai vorbim de nouă născuți veniți prin transfer in utero, adică în burtica mamei”, a afirmat medicul la Spitalul Cantacuzino, scrie Agerpres.

El a explicat că orice femeie poate să nască prematur și niciun medic nu poate să garanteze că sarcina poate fi dusă la bun sfârșit.

Medicul a atenționat că aproximativ jumătate dintre femeile care nasc prematur nu au fost niciodată la doctor în timpul sarcinii.

Alte cauze ale nașterilor premature sunt infecțiile intramiotice la mamă, care declanșează ruperea prematură de membrană și, implicit, nașterea prematură, vârsta prea mare sau vârsta mică a mamei.

Potrivit șefului de secție, nașterea prematură poate duce la complicații multiple, precum cele cerebrale, oftalmologice, auditive, tulburări metabolice.

„Teoretic poate să dezvolte orice afectare. Dacă este bine tratat și avem tot ce ne trebuie, putem face din aceștia copii ca toți copiii. Viitoarele mămici trebuie să știe că sarcina trebuie urmărită, pentru că altfel nu știi ce se întâmplă. Femeia trebuie să vină la doctor. Sunt multe mămici care nasc acasă. Nu putem genetic să scădem rata copiilor prematuri, putem să mai scădem factorii de risc”, a evidențiat medicul.

Spitalul Cantacuzino a beneficiat de aparatură medicală din partea Salvați Copiii, președintele executiv al organizației arătând că fără astfel de dotări copiii născuți prematur nu pot supraviețui.

„Au fost donate echipamente și pentru alte 58 de unități din țară. Au fost achiziționate, luate din donațiile persoanelor fizice și companiilor din România. S-au strâns peste 7,3 milioane de lei, cu care am achiziționat aproape 200 de echipamente pe care le-am donat în 34 de județe la cele 58 de unități spitalicești. Acest lucru dorim să îl continuăm, pentru că, din păcate, avem cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Europa, mai mult decât dublu mediei europene. Dotările care există în țară au o vechime destul de mare. Unele echipamente au peste 14 ani sau peste 12 ani. De obicei, după zece ani de la producerea unui astfel de echipament, nu se mai găsesc piese de schimb sau consumabile. Și aceste echipamente, ca oricare altele, trebuie mereu actualizate, cumpărate altele noi, performante, pentru că tehnica a avansat foarte mult și cu ajutorul echipamentelor pe care le cumpărăm astăzi copiii nu numai că supraviețuiesc, dar supraviețuiesc fără alte tare, fără alte vulnerabilități. Fără incubatoare, fără mesele de resuscitare, fără aparatele de aer, de ventilație copiii nu pot supraviețui”, a susținut Alexandrescu.

Citeşte şi Dezvăluiri-şoc despre gemenele băgate în frigider. Ce au descoperit medicii în timpul autopsiei

 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni