‘Suntem bucuroși să vă informăm că am efectuat cu succes un transplant cardiac, o intervenție care este devenită o rutină în practica Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureș. Din păcate, numărul acestor intervenții este destul de redus din cauza numărului mic de donatori. Ne bucurăm încă odată că am reușit să facem acest transplant, ne bucurăm în primul rând pentru acest pacient care a beneficiat de acest transplant, un tânăr de 24 de ani, este primul transplant efectuat în acest an și sperăm să fie primul într-un șir cât ai lung. Este un tânăr care este în evidența clinicii noastre de aproximativ un an și jumătate, cu diagnostic de cardiomiopatie dilatativă, un pacient aflat într-un stadiu avansat de insuficiență cardiacă, care s-a agravat în ultima perioadă, mai precis în ultimele săptămâni, el fiind în momentul acesta la capătul resurselor biologice’, a spus dr. Suciu, potrivit Agerpres.
Medicul a arătat că această procedură este salvatoare pentru tânăr, întrucât acesta era într-o stare clinică foarte gravă.
‘Pacientul este din județul Vaslui și ne bucurăm că acum, când nu cred că mai avea multe resurse, a venit această intervenție salvatoare și suntem mulțumiți de cum a decurs și de cum a primit acest organ. A avut o pneumonie, o afecțiune respiratorie, care se pare că a declanșat această afecțiune. Cardiomiopatia dilatativă este o afecțiune a mușchiului inimii, are se dilată și slăbește în eficiență în timp. Donatorul a avut 45 de ani, a fost din județul Iași și a suferit un accident vascular cerebral. Din acest motiv a fost declarată moarte cerebrală. În mod normal la pacienți mult mai tineri nu preferăm să facem acest lucru (transplantul unui organ de la un pacient mai în vârstă, n.r), dar se punea problema de a-l menține în viață pe acest băiat, care beneficiază de acest organ. Lista de așteptare care este pentru pacienții care așteaptă în orice moment un cord, este o listă de urgență cu 27 de pacienți de diferite grupe sangvine (…) Există în evidența noastră 100 de pacienți care au în perspectivă ca singura șansă de supraviețuire transplantul cardiac’, a mai spus dr. Suciu.
Cordul prelevat de o echipă de medici din Iași, București și Târgu Mureș, în noaptea de miercuri spre joi, a sosit la Târgu Mureș pe calea aerului în jurul orei 10,00.
În noaptea de miercuri spre joi, la Iași a avut loc o intervenție chirurgicală de prelevare multiplă de organe, de la o persoană aflată în moarte cerebrală, a declarat pentru AGERPRES, medicul Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iași. Un rinichi și corneea au rămas la Iași, inima a fost transportată la Târgu Mureș, iar un rinichi și ficatul u ajuns la Institutul Fundeni din București.
Citeşte şi