Medic veterinar din Constanţa, trimis în judecată pentru mită privind dezinfecţiile fictive la bordul navelor

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui Mihai Pucerea, fost consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, acuzat de luare de mită de la patru firme în schimbul eliberării unor certificate privind efectuarea de dezinfecţii la bordul navelor în porturile Constanţa şi Constanţa Sud - Agigea.
Iulian Tudor
21 feb. 2014, 09:46
Medic veterinar din Constanţa, trimis în judecată pentru mită privind dezinfecţiile fictive la bordul navelor

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) transmis vineri AGERPRES, el a fost deferit justiţiei pentru infracţiunile concurente de luare de mită (11 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 acte materiale) şi spălare a banilor, toate în formă continuată.

În aceleaşi dosar, a fost deferită justiţiei şi SC Kiraelenys SRL Constanţa, firmă în cadrul căreia deţin calitatea de asociaţi fiica şi soţia inculpatului.

Procurorii susţin că, în intervalul 1 noiembrie 2013 – 8 ianuarie 2014, inculpatul Pucerea, aflându-se în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ce-i reveneau în calitate de consilier superior în DSVSA şi medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitare Veterinare Zonale Constanţa, în mod repetat, respectiv în 11 rânduri, a pretins prin intermediul unor martori şi primit prin intermediul coinculpatei SC Kiraelenys peste 193.000 lei, echivalentul a circa 43.000 euro, cu titlu de mită. Suma a fost primită de la patru societăţi comerciale în schimbul eliberării de certificate veterinare necesare efectuării de către respectivele firme a unor operaţiuni de export sau tranzit de cereale şi furaje în state terţe Uniunii Europene.

Citeşte şi Medic veterinar, cercetat după ce mai multe persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză

„Pentru a disimula caracterul fraudulos al primirii banilor, inculpatul a creat aparenţa încasării legale a acestora, emiţând în acest sens 11 facturi fiscale, în contul unor servicii pretins prestate de firma Kiraelenys, în beneficiul plătitorilor, dar neefectuate în realitate. (…) Inculpatul ar fi pretins, în mod frecvent, sume de bani, cu titlu de mită, de la reprezentanţii a 4 societăţi comerciale care desfăşoară activităţi în Portul Constanţa, constând în operaţiuni de export de cereale către state arabe şi din Africa de Nord. În schimbul banilor, sus-numitul ar fi eliberat agenţilor economici avize sanitar-veterinare favorabile. Certificatele veterinare erau completate personal de către reprezentanţii firmelor, prin tehnoredactare computerizată, numerele de înregistrare în evidenţele autorităţii publice emitente fiind comunicate telefonic, din memorie, de către inculpatul Mihai Pucerea”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că, ulterior, respectivele documente ar fi fost semnate şi ştampilate în cadrul unor întâlniri private ale funcţionarului public cu solicitanţii, inclusiv în zile nelucrătoare şi la domiciliul inculpatului sau în alte locuri decât biroul acestuia din incinta Circumscripţiei Sanitar Veterinare Constanţa.

„Astfel, în conţinutul respectivelor certificate veterinare se atesta, pe de o parte, faptul că produsele destinate exportului proveneau din zone în care, pe o anumită suprafaţă sau perioadă, nu se înregistraseră cazuri de boli infecţioase severe, periculoase pentru animale şi păsări, iar, pe de altă parte, împrejurarea că mijlocul de transport (nava), pe care erau încărcate produsele în Portul Constanţa, fusese „curăţat şi dezinfectat prin mijloace şi metode aprobate în România”. (…) Singurul funcţionar public din DSVSA Constanţa abilitat să emită certificatele veterinare necesare realizării exporturilor de cereale şi furaje prin Porturile Constanţa şi Constanţa Sud – Agigea era inculpatul Pucerea, care, potrivit unei practici îndelungate, instituite unilateral, ar fi condiţionat eliberarea respectivelor înscrisuri oficiale de achitarea unei aşa-numite „taxe de dezinfecţie”, în cuantum de 1 leu/tona de marfă exportată”, au constatat anchetatorii.

DNA menţionează că această taxă reprezenta în realitate un folos material pe care şi-l asigura funcţionarul public pentru îndeplinirea actului ce intra în atribuţiile sale de serviciu.

„Aceste documente aveau ca obiect lucrări fictive de dezinfecţie ce s-ar fi prestat la bordul navelor maritime şi care erau ulterior înregistrate în evidenţele contabile ale persoanei juridice emitente. Contravaloarea facturilor fiscale emise în aceste condiţii era achitată cu promptitudine de către exportatori, sub sancţiunea refuzului inculpatului de a mai emite pe viitor certificate veterinare. Sumele de bani primite cu titlu de mită de către inculpat şi cu care a fost alimentat contul bancar curent al firmei ar fi fost utilizate exclusiv în interesul personal şi al membrilor familiei sale”, se mai arată în comunicat.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului judiciar asupra sumelor obţinute de inculpaţi şi asupra bunurilor mobile achiziţionate cu banii primiţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.

Citeşte şi Medic acuzat de luare de mită, înlocuit în Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH