„Tranchilizantele care se folosesc sunt cele omologate pe piaţa românească, deci nu se pot folosi alte anestezice. În cazul de faţă, am folosit Zoletil, care este un produs nou pe piaţă, numai pentru carnivore, şi Ketaminol, în combinaţie. Anestezicul, când pătrunde în organism, nu pică animalul jos, pe loc, ci durează până când intră în circulaţie. Am tras Zoletilul şi Ketaminolul, dar animalul nu a căzut imediat”, a declarat Liviu Todescu, potrivit Mediafax.
Medicul veterinar a spus că de-a lungul timpului l-a operat de mai multe ori pe tigrul respectiv şi că acesta l-a ţinut minte şi de aceea a vrut să sară pe el după ce a fost împuşcat cu o armă cu tranchilizant. „Ghinionul meu este că am avut diferite intervenţii operatorii cu animalul respectiv, aveam antecedente şi m-a ţinut minte. De aceea a vrut să sară pe mine”, a declarat Liviu Todescu.
Întrebat de ce există o singură armă cu tranchilizant în dotarea Grădinii Zoologice, directorul Grădinii Zoologice Sibiu, Constantin Bebeşelea, a spus că, şi dacă ar fi mai multe, nu ar avea cine să le folosească. „Nu avem ce face cu două puşti. Gândiţi-vă că personal nu avem. Cine să tragă? Este un medic veterinar care este autorizat. Nu oricine poate să tragă cu arma. Noi avem personal foarte puţin, din 23 câţi sunt pe statul de funcţii avem doar 14 angajaţi”, a declarat Constantin Bebeşelea.
Tigrul care a fugit, marţi, de la Grădina Zoologică din Sibiu a fost împuşcat iniţial cu arma cu tranchilizant, însă atunci a devenit foarte agresiv şi a încercat să îl atace pe medicul veterinar, astfel că a fost împuşcat mortal de un vânător aflat în apropiere.
Liviu Todescu, medic veterinar la Grădina Zoologică Sibiu, a afirmat că, în primă fază, tigrul a fost împuşcat cu arma cu tranchilizant, moment în care a devenit extrem de agresiv, încercând să îl atace, iar un vânător l-a împuşcat în momentul în care se afla la aproximativ cinci metri distanţă de el.
„M-am speriat foarte tare, dar am avut noroc că nu a ajuns chiar să mă rănească. Norocul meu a fost că în apropiere se afla vânătorul cu arma de foc. Oricum, de la începutul intervenţiei nici nu s-a pus problema să mergem în căutarea animalului fără arme de foc, având în vedere că este un tigru, animal ştiut că este periculos”, declara Todescu.
Tigroaica ucisă, marţi, într-o pădure între localităţile Sibiu şi Poplaca, la câteva ore după ce evadase din cuşca ei de la Grădina Zoologică din Sibiu, din cauza neglijenţei unui îngrijitor, se numea Mihaela şi avea 14 ani. Ea se născuse în incinta Grădinii Zoologice din Sibiu şi, potrivit medicului veterinar Liviu Todescu, era un animal agresiv.
Deşi nu avea antecedente de atacuri asupra oamenilor, Mihaela se bătea frecvent cu celălalt tigru, care era fiul ei. Acesta se numeşte Baghera, are şase ani, iar oficialii Primăriei Sibiu au anunţat că-i vor căuta un nou adăpost în Europa, pentru a nu simţi lipsa mamei sale.
Tigroaica avea aproximativ două sute de kilograme, iar corpul ei, cu tot cu blană, va fi trimis Facultăţii de Biologie şi Geologie din Cluj-Napoca, pentru cercetare.