Medicamentele nu trebuie sfărâmate. Ce rişti dacă pisezi pastilele

Sunt pacienţi care au dificultăţi cu înghiţirea medicamentelor. Este o situaţie frecventă mai ales în cazul copiilor şi vârstnicilor. Din această cauză mulţi dintre ei recurg la sfărâmarea pastilelor sau la deschiderea capsulelor pentru a le dizolva în ceai sau chiar în mâncare. Ei bine, aceasta nu este deloc o idee bună, deoarece poate modifica total tratamentul, avertizează medicii.
Alina Costache
14 oct. 2015, 19:29
Medicamentele nu trebuie sfărâmate. Ce rişti dacă pisezi pastilele

Principalul pericol legat de modificarea formei medicamentului este ineficienţa acestuia. Sfărâmându-l riscăm să pierdem din cantitatea de substanţe active şi să reducem astfel doza necesară. În plus, anumite principii active nu trebuie expuse la lumină sau la aer tocmai pentru că îşi pierd din eficienţă, scrie adevarul.ro.

Alteori, stabilitatea moleculei este distrusă de temperatura lichidului în care medicamentul este amestecat. Nici laptele sau iaurtul nu sunt indicate pentru dizolvarea unui medicament, deoarece calciul este susceptibil de a degrada principiile active ale medicamentului. Ca să nu mai vorbim că medicamentele sfărâmate dau un gust neplăcut alimentelor şi băuturilor, ceea ce determină pierderea poftei de mâncare a copiilor sau vârstnicilor bolnavi, care au nevoie de hrană mai mult ca oricând, atrag atenţia autorii unui studiu efectuat la spitalul universitar din Nice (Franţa).

Fiecare medicament are reguli de administrare, pe care pacienţii trebuie să le respecte. Forma de prezentare şi difuzarea substanţelor active influenţează modul în care sunt absorbite de organism, au explicat medicii.

Spre exemplu, medicamentele gastro-rezistente, care de obicei sunt sub formă de capsule învelite cu o peliculă protectoare, sunt special concepute pentru a traversa stomacul fără a fi alterate de mediul foarte acid, astfel încât substanţele active să se elibereze doar la nivelul intestinului. Sfărâmându-le se distruge pelicula protectoare şi dacă sunt luate fără aceasta, în mod sigur se reduce eficienţa lor.

O altă categorie care nu trebuie sfărâmate sunt medicamentele cu eliberare prelungită (majoritatea sunt indicate contra durerilor). Acestea sunt formulate în aşa fel încât să nu fie absorbite imediat de organism. Ele conţin excipienţi, care au rolul de a modifica viteza de absorbţie a substanţelor active. Dacă un asemenea medicament este pisat si administrat sub formă de praf, el va acţiona în întregime în prima oră. Apoi durerile reapar, pacientul este tentat să mai ia unul şi astfel există riscul de supradozaj.

Medicii le recomandă pacienţilor care au dificultăţi cu înghiţirea pastilelor să ceară sfatul farmacistului cu privire la existenţa unor forme similare, dar mai uşor de administrat, precum soluţiile buvabile, comprimatele efervescente sau orodispersabile (care se topesc în gură).

DailyBusiness
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Zodiile care pot câștiga la loto până la finalul lunii ianuarie. Șansa surâde acestor 3 nativi
Capital.ro
Ne salvează Ion Iliescu?! Au detonat bomba anti-Călin Georgescu: Formula câștigătoare!
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Adevarul
România va demola unele baraje și stăvilare construite pe râuri
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Un desert fin, care dă dependență. Chec franțuzesc cu lămâie
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea, în stare de șoc. Adrian Alexandrov a cedat de tot: Toxic!
StirileBZI
Aproape un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%! Cine scapă de „ordonanța trenuleț”
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Donald Trump înțelege poziția Rusiei privind aderarea Ucrainei la NATO
MediaFlux
ARMATA OBLOGATORIE ÎN ROMÂNIA! Ministerul Apărăii anunță ce decizie se ia
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul mare concurs de table al anului: 24-25 ianuarie 2025, Târgu Ocna