Clorochina și hidroxiclorochina, medicamente vehiculate la începutul pandemiei, nu sunt eficiente sută la sută. Clorochina, alături de derivata ei, hidroxiclorochina, este folosită cu succes îpotriva malariei de mai bine de jumătate de secol și au fost ipoteze că ar avea și efecte împotriva coronavirusului. Din păcate, cercetările au arătat că aceste medicamente sunt chiar periculoase pentru pacienții infectați cu covid-19.
Un medicament experimental a oprit agravarea simptomelor COVID-19 în 79% din cazuri
Dexametazona, un hormon sintetic, funcționează pentru aproape toți pacienții și pare să reducă perioada de spitalizare și să crească rata de supraviețuire în cazurile foarte grave de coronavirus. Medicamentul a fost supus unui studiu realizat pe 6.000 de pacienți care a dat rezultate încurajatoare. De altfel, Marea Britanie deja recomandă folosirea steroidului ca tratament.
Lopinavir este folosit împotriva HIV, folosit și cu denumirea ritonavir. OMS a stopat studiile pe lopinavir, pentru că pacienții nu manifestau nici o îmbunătățire notabilă.
Plasma convalescentă este un alt tratament luat în calcul pentru vindecarea de covid-19. Totuşi, dovezile nu sunt încă clare. Până acum au avut loc cel puțin 20 de studii care au analizat eficacitatea acestui tratament și rezultatele au fost încurajatoare uneori însă nimic nu arătat cât de eficientă este plasma convalescentă.
Favipiravir, comercializat ca Avigan, este promovat în special de guvernul japonez, care a și anunțat că este dispus să ofere acest tratament gratuit pentru unele țări afectate. Autoritățile nipone nu sunt însă 100% sigure de eficiența lui.
Remdesivir ar reduce perioada de spitalizare, posibil și severitatea cazurilor. Acesta este singurul medicament a cărui utilitate a fost confirmată clar. Remdesivir oprește sau îngreunează multiplicarea virusurilor. A fost testat împotriva Ebola și a Hepatitei C, fără rezultate semnificative. În schimb, în cazul coronavirusului, pare să fie eficient.