Cand micutul tau e bolnav, e bine sa mergi cu el la medic, indiferent daca simptomele iti par sau nu grave. Chiar si o raceala banala e bine sa fie tratata numai cu medicamentele indicate de pediatru. Poate cea mai mare greseala a parintilor este sa le administreze copiilor, in astfel de cazuri, medicamente pe care le iau si ei. Poate fi vorba de un simplu analgezic sau de un remediu pentru raceala – pastilele destinate adultilor nu sunt potrivite pentru copii!
In cazul in care micutul tau se simte rau (are varsaturi sau eruptii cutanate) dupa ce a luat pastile, mai ales daca acestea nu au fost avizate de specialist, cheama imediat medicul de familie. De asemenea, daca bebelusului ii e rau si banuiesti ca a inghitit accidental pastile (ai gasit un flacon desfacut langa el), mergi cu el la pediatru. Pentru a evita astfel de probleme, tine intotdeauna medicamentele cat mai departe de copii (intr-un loc ferit si inchis, la care sa nu poata ajunge in lipsa ta) si nu le administra pastile decat la sfatul pediatrului. Unele medicamente sunt deosebit de periculoase pentru cei mici, in special pentru bebelusi. Chiar daca tu (sau copiii tai mai mari) le-ati luat fara probleme, juniorul tau poate fi in pericol daca ii dai astfel de pastile. Iata care sunt acestea:
Aspirina
Nu ii da niciodata bebelusului aspirina sau alte medicamente care contin aspirina, decat daca asa ti-a spus medicul pediatru. Aspirina ii poate face pe copii vulnerabili la aparitia sindromului Reye, o boala rara dar fatala. Verifica intotdeauna medicamentele pentru copii pe care le cumperi de la farmacie ca sa vezi daca au sau nu aspirina si citeste cu atentie etichetele (cateodata, aspirina este trecuta in lista de ingrediente sub numele de „salicilat“ sau „acid acetilsalicilic“). Daca bebelusul tau face febra sau are alte simptome de raceala, in loc de aspirina, intreaba medicul daca ii poti da acetaminofen sau ibuprofen, insa tine minte ca ibuprofenul nu trebuie administrat micutilor care nu au implinit inca varsta de 6 luni.
Medicamente pentru tuse si raceala (fara reteta)
In caz de gripa sau raceala, dar si contra tusei, parintii sunt tentati sa cumpere pentru bebelusi medicamente uzuale, disponibile fara reteta si pe care ei insisi le-au luat de multe ori. Iata de ce e important sa stii ca nu trebuie sa faci niciodata asta.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO