Ordinul nr. 672/2020 pentru aprobarea listei cuprinzând dispozitivele medicale necesare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2, a căror distribuţie se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate pe piaţa naţională a fost publicat în Monitorul Oficial, transmite Agerpres.
Conform ordinului, ”se aprobă lista cuprinzând dispozitivele medicale necesare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2, a căror distribuţie se suspendă temporar, (…) pe o perioada de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin”.
Sunt exceptate, însă, de la această prevedere livrările în afara teritoriului României a dispozitivelor medicale fabricate în România către acei parteneri comerciali cu sediul în afara ţării noastre cu care operatorul economic român are încheiat un contract.
Transportul ansamblelor şi subansamblelor de dispozitive medicale, fabricate în România pentru beneficiarii externi, nu se supune acestei interdicţii, se mai arată în ordinul Ministerului Sănătăţii.
Pe lista dispozitivelor medicale prevăzute în ordin, a căror distribuţie se suspendă temporar, se află măşti chirugicale pentru personalul medical şi pacienţi, concentrator de oxigen, catetere, mască de oxigen, ventilator pacient pentru terapie intensivă, resuscitatori acţionaţi manual, sonde nazofaringiene, aspirator secreţii, trusa de perfuzie, mănuşi, ochelari de protecţie, viziere, îmbrăcăminte medicală, teste pentru diagnosticul infecţiei cu SARS-CoV-2, medii de transport virusuri/bacterii.
Totodată, în ordin se prevede că se suspendă temporar distribuţia, pe o perioadă de 6 luni, a medicamentelor cuprinse în Protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-Cov-2, aprobat prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 487/2020, cu modificările ulterioare, precum şi a medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate destinate patologiilor cronice în contextul pandemiei cu virusul SARS-Cov-2.
Prin derogare, cele 160 de medicamente prevăzute în anexa la acest ordin pot fi livrate intracomunitar în afara teritoriului României în anumite condiţii. Operatorul economic notifică Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) intenţia de a livra în afara teritoriului României cu 7 zile lucrătoare înainte de efectuarea livrării. ANMDMR analizează solicitarea şi poate aproba sau respinge solicitarea acestuia în cazul unei discontinuităţi sau risc de discontinuitate pe piaţa naţională, se menţionează în ordin.
Se exceptează de la interdicţie medicamentele fabricate de către producătorii cu sediul în România, inclusiv cele fabricate sub contract, precum şi medicamentele care tranzitează teritoriul României şi care sunt destinate altor pieţe din afara teritoriului ţării noastre, precizează sursa citată.