Medicamentele testate ilegal pe pacienţii bolnavi psihic au fost puse deja în circulaţie

Noi informaţii în scandalul studiilor clinice în care au fost vizate de procurorii Parchetului General peste 31 unităţi medicale din 16 judeţe, inclusiv Institutul "Socola" Iaşi. Potrivit surselor oficiale, de la Institutul de Psihiatrie "So­cola" s-au ridicat copii după contractele de confidenţialitate dintre firmă şi medici, foile de obser­vaţii ale pacienţilor, dar şi fişele cu rezultatele în cazul a şase studii clinice realizate în perioada 2012-2014.
Alina Costache
02 iun. 2016, 06:26
Medicamentele testate ilegal pe pacienţii bolnavi psihic au fost puse deja în circulaţie

Mai mult, surse din cadrul instituţiei au precizat că unele dintre medicamentele testate în studiile clinice desfăşurate la Iaşi în intervalul 2012-2014 au fost puse deja în circulaţie şi sunt disponibile la farmacii.

Mana­gerul institutului, dr. Gabriel Opri­şanu, spune că majoritatea medicilor din cadrul unităţii medicale sunt implicaţi în astfel de studii, iar motivul pentru care institutul a fost inclus în aceste controale ţine doar de asocierea cu cazul medicului psihiatru de la Arad care este acuzat de falsificarea studiilor pentru testarea medicamentelor.

„Vreau să cred că cel puţin la noi nu a fost cazul de înscrisuri false. Eu, nefiind de specialitate medic psihiatru, nu am participat la aceste studii şi nu ştiu exact în ce au constat, iar responsabilitatea este strict a investigatorului care conduce echipa medicală. Fiecare răs­pun­de de ceea ce face. În principiu, studiile clinice sunt un factor de evoluţie, refuz să cred că la noi s-a întâmplat aşa ceva”, a precizat dr. Gabriel Oprişanu pentru ziaruldeiasi.ro.

CITEŞTE ŞI PERCHEZIŢII la 31 de spitale, inclusiv la Spitalul Militar şi Spitalul Obregia: Pacienţi folosiţi drept cobai

Printre cei care au desfăşurat studii clinice în anii 2012-2014 se numără şi prof. dr. Roxana Chiri­ţă sau dr. Şerban Turliuc, dar şi alţi medici specialişti sau şefi de secţie, fără însă ca numele să le fie asociat, până acum, în această anchetă, cu faptele care stau la baza cercetărilor procurorilor.

Vorbim despre un institut, eu sunt cadru didactic, iar promovarea se face pe bază de cer­ce­tare, este normal ca aproape fiecare medic să fie implicat în aceste studii. Sunt studii ri­gu­roase, inclusiv dacă se întâmplă ca un pacient în timpul studiilor să cadă pe scări, trebuie să ra­portezi. Sunt mii de date trecute acolo, nimeni nu îşi permite să rateze un efect advers şi să plă­tească milioane de euro. Evident că aceste contracte sunt confidenţiale, pentru că dacă eu, ca firmă, am o moleculă nouă pe care am plătit 10 miliarde de euro ca să o testez, cum să o fac publică?„, a precizat dr. Turliuc.

El a mai completat că medicamentele testate în acea perioadă erau deja puse pe piaţă, deoarece fuseseră testate anterior în alte ţări, testarea în acest caz ţinând doar de efectele adverse pe care le prezintă asupra pacienţilor.

Sunt medicamente puse pe piaţă înainte de a fi testate, pentru că tot ce intră în România ca medicament este deja pe piaţă în alte ţări. Nici nu este vorba întotdeauna despre aceleaşi categorii de pacient. În funcţie de complexitatea afecţiunii se stabileşte şi câţi oameni sunt implicaţi, uneori este un număr mai mare, alteori nu. Dacă este un sindrom extrem de rar, nu va fi solicitat un număr de o sută de pacienţi când în ţară nu sunt în total atâţia pacienţi cu acest sindrom„, a completat acesta.

Managerul actual, dr. Gabriel Oprişanu, menţionează că, înainte de 2015, anul în care a intrat în funcţie, nu exista reglementat un tarif minim care să intre în bugetul spitalului şi că valoarea contractului dintre firme şi medicii care făceau studiile clinice era cunoscută doar la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Condiţia pe care am impus-o era să nu fie sub 10%, pentru că anterior se întâmpla să ajungă la spital doar 1% sau 2% din valoarea contractului, fiecare după cât îl lăsa inima. Astfel, anul trecut am avut de exemplu 400.000 de lei în conturi, din care am plătit taxa de acreditare a spitalului sau am făcut o serie de inves­tiţii„, a menţionat dr. Oprişanu.

Unul dintre foştii manageri men­ţionează faptul că valorile erau necunoscute din cauza contractelor de confidenţialitate şi că modul în care se desfăşurau studiile, dar şi valoarea care ajungea la spital, depindeau de fiecare medic în parte.

Uneori nu am vrut semnez pentru că se întâmpla să ajungă în urma unor studii clinice doar sute de euro în bugetul spitalului, ceea ce era foarte puţin. Am încercat să văd care sunt valorile din contract, însă acest lucru nu a fost posibil, fiindcă sumele sunt confiden­ţiale„, a menţionat acesta.

Con­form anchetatorilor, cercetările în acest dosar au început în 2015.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Creatura care a fost observată pe teritoriul României de mai mulți oameni. Vine să ierneze, dar pleacă imediat cum se încălzește. E deosebită și lumea o fotografiază mereu
Capital.ro
S-a aflat cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. EL va profita total când Georgescu va primi interzis
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Zodia care se afundă în datorii considerabile. Predicțiile astrologice pentru această zi
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lacrimi pentru Elena Udrea. Ce a făcut Alexandrov, în timp ce ea stă închisă. Au apărut imaginile
StirileBZI
Acești pensionari primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile! Ministrul Muncii vine cu lămuriri legate de „mica recalculare”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
Piese din tezaurul dacic furate din Muzeul Drents, surprinse de camerele de supraveghere
MediaFlux
CADOU 200.000 de euro fonduri europene! CEA MAI BUNĂ VESTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai bune filme epice care merită fiecare minut din timpul tău