Mai mult, surse din cadrul instituţiei au precizat că unele dintre medicamentele testate în studiile clinice desfăşurate la Iaşi în intervalul 2012-2014 au fost puse deja în circulaţie şi sunt disponibile la farmacii.
Managerul institutului, dr. Gabriel Oprişanu, spune că majoritatea medicilor din cadrul unităţii medicale sunt implicaţi în astfel de studii, iar motivul pentru care institutul a fost inclus în aceste controale ţine doar de asocierea cu cazul medicului psihiatru de la Arad care este acuzat de falsificarea studiilor pentru testarea medicamentelor.
„Vreau să cred că cel puţin la noi nu a fost cazul de înscrisuri false. Eu, nefiind de specialitate medic psihiatru, nu am participat la aceste studii şi nu ştiu exact în ce au constat, iar responsabilitatea este strict a investigatorului care conduce echipa medicală. Fiecare răspunde de ceea ce face. În principiu, studiile clinice sunt un factor de evoluţie, refuz să cred că la noi s-a întâmplat aşa ceva”, a precizat dr. Gabriel Oprişanu pentru ziaruldeiasi.ro.
Printre cei care au desfăşurat studii clinice în anii 2012-2014 se numără şi prof. dr. Roxana Chiriţă sau dr. Şerban Turliuc, dar şi alţi medici specialişti sau şefi de secţie, fără însă ca numele să le fie asociat, până acum, în această anchetă, cu faptele care stau la baza cercetărilor procurorilor.
„Vorbim despre un institut, eu sunt cadru didactic, iar promovarea se face pe bază de cercetare, este normal ca aproape fiecare medic să fie implicat în aceste studii. Sunt studii riguroase, inclusiv dacă se întâmplă ca un pacient în timpul studiilor să cadă pe scări, trebuie să raportezi. Sunt mii de date trecute acolo, nimeni nu îşi permite să rateze un efect advers şi să plătească milioane de euro. Evident că aceste contracte sunt confidenţiale, pentru că dacă eu, ca firmă, am o moleculă nouă pe care am plătit 10 miliarde de euro ca să o testez, cum să o fac publică?„, a precizat dr. Turliuc.
El a mai completat că medicamentele testate în acea perioadă erau deja puse pe piaţă, deoarece fuseseră testate anterior în alte ţări, testarea în acest caz ţinând doar de efectele adverse pe care le prezintă asupra pacienţilor.
„Sunt medicamente puse pe piaţă înainte de a fi testate, pentru că tot ce intră în România ca medicament este deja pe piaţă în alte ţări. Nici nu este vorba întotdeauna despre aceleaşi categorii de pacient. În funcţie de complexitatea afecţiunii se stabileşte şi câţi oameni sunt implicaţi, uneori este un număr mai mare, alteori nu. Dacă este un sindrom extrem de rar, nu va fi solicitat un număr de o sută de pacienţi când în ţară nu sunt în total atâţia pacienţi cu acest sindrom„, a completat acesta.
Managerul actual, dr. Gabriel Oprişanu, menţionează că, înainte de 2015, anul în care a intrat în funcţie, nu exista reglementat un tarif minim care să intre în bugetul spitalului şi că valoarea contractului dintre firme şi medicii care făceau studiile clinice era cunoscută doar la nivelul Ministerului Sănătăţii.
„Condiţia pe care am impus-o era să nu fie sub 10%, pentru că anterior se întâmpla să ajungă la spital doar 1% sau 2% din valoarea contractului, fiecare după cât îl lăsa inima. Astfel, anul trecut am avut de exemplu 400.000 de lei în conturi, din care am plătit taxa de acreditare a spitalului sau am făcut o serie de investiţii„, a menţionat dr. Oprişanu.
Unul dintre foştii manageri menţionează faptul că valorile erau necunoscute din cauza contractelor de confidenţialitate şi că modul în care se desfăşurau studiile, dar şi valoarea care ajungea la spital, depindeau de fiecare medic în parte.
„Uneori nu am vrut semnez pentru că se întâmpla să ajungă în urma unor studii clinice doar sute de euro în bugetul spitalului, ceea ce era foarte puţin. Am încercat să văd care sunt valorile din contract, însă acest lucru nu a fost posibil, fiindcă sumele sunt confidenţiale„, a menţionat acesta.
Conform anchetatorilor, cercetările în acest dosar au început în 2015.