Medicamentele testate ilegal pe pacienţii bolnavi psihic au fost puse deja în circulaţie

Noi informaţii în scandalul studiilor clinice în care au fost vizate de procurorii Parchetului General peste 31 unităţi medicale din 16 judeţe, inclusiv Institutul "Socola" Iaşi. Potrivit surselor oficiale, de la Institutul de Psihiatrie "So­cola" s-au ridicat copii după contractele de confidenţialitate dintre firmă şi medici, foile de obser­vaţii ale pacienţilor, dar şi fişele cu rezultatele în cazul a şase studii clinice realizate în perioada 2012-2014.
Alina Costache
02 iun. 2016, 06:26
Medicamentele testate ilegal pe pacienţii bolnavi psihic au fost puse deja în circulaţie

Mai mult, surse din cadrul instituţiei au precizat că unele dintre medicamentele testate în studiile clinice desfăşurate la Iaşi în intervalul 2012-2014 au fost puse deja în circulaţie şi sunt disponibile la farmacii.

Mana­gerul institutului, dr. Gabriel Opri­şanu, spune că majoritatea medicilor din cadrul unităţii medicale sunt implicaţi în astfel de studii, iar motivul pentru care institutul a fost inclus în aceste controale ţine doar de asocierea cu cazul medicului psihiatru de la Arad care este acuzat de falsificarea studiilor pentru testarea medicamentelor.

„Vreau să cred că cel puţin la noi nu a fost cazul de înscrisuri false. Eu, nefiind de specialitate medic psihiatru, nu am participat la aceste studii şi nu ştiu exact în ce au constat, iar responsabilitatea este strict a investigatorului care conduce echipa medicală. Fiecare răs­pun­de de ceea ce face. În principiu, studiile clinice sunt un factor de evoluţie, refuz să cred că la noi s-a întâmplat aşa ceva”, a precizat dr. Gabriel Oprişanu pentru ziaruldeiasi.ro.

CITEŞTE ŞI PERCHEZIŢII la 31 de spitale, inclusiv la Spitalul Militar şi Spitalul Obregia: Pacienţi folosiţi drept cobai

Printre cei care au desfăşurat studii clinice în anii 2012-2014 se numără şi prof. dr. Roxana Chiri­ţă sau dr. Şerban Turliuc, dar şi alţi medici specialişti sau şefi de secţie, fără însă ca numele să le fie asociat, până acum, în această anchetă, cu faptele care stau la baza cercetărilor procurorilor.

Vorbim despre un institut, eu sunt cadru didactic, iar promovarea se face pe bază de cer­ce­tare, este normal ca aproape fiecare medic să fie implicat în aceste studii. Sunt studii ri­gu­roase, inclusiv dacă se întâmplă ca un pacient în timpul studiilor să cadă pe scări, trebuie să ra­portezi. Sunt mii de date trecute acolo, nimeni nu îşi permite să rateze un efect advers şi să plă­tească milioane de euro. Evident că aceste contracte sunt confidenţiale, pentru că dacă eu, ca firmă, am o moleculă nouă pe care am plătit 10 miliarde de euro ca să o testez, cum să o fac publică?„, a precizat dr. Turliuc.

El a mai completat că medicamentele testate în acea perioadă erau deja puse pe piaţă, deoarece fuseseră testate anterior în alte ţări, testarea în acest caz ţinând doar de efectele adverse pe care le prezintă asupra pacienţilor.

Sunt medicamente puse pe piaţă înainte de a fi testate, pentru că tot ce intră în România ca medicament este deja pe piaţă în alte ţări. Nici nu este vorba întotdeauna despre aceleaşi categorii de pacient. În funcţie de complexitatea afecţiunii se stabileşte şi câţi oameni sunt implicaţi, uneori este un număr mai mare, alteori nu. Dacă este un sindrom extrem de rar, nu va fi solicitat un număr de o sută de pacienţi când în ţară nu sunt în total atâţia pacienţi cu acest sindrom„, a completat acesta.

Managerul actual, dr. Gabriel Oprişanu, menţionează că, înainte de 2015, anul în care a intrat în funcţie, nu exista reglementat un tarif minim care să intre în bugetul spitalului şi că valoarea contractului dintre firme şi medicii care făceau studiile clinice era cunoscută doar la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Condiţia pe care am impus-o era să nu fie sub 10%, pentru că anterior se întâmpla să ajungă la spital doar 1% sau 2% din valoarea contractului, fiecare după cât îl lăsa inima. Astfel, anul trecut am avut de exemplu 400.000 de lei în conturi, din care am plătit taxa de acreditare a spitalului sau am făcut o serie de inves­tiţii„, a menţionat dr. Oprişanu.

Unul dintre foştii manageri men­ţionează faptul că valorile erau necunoscute din cauza contractelor de confidenţialitate şi că modul în care se desfăşurau studiile, dar şi valoarea care ajungea la spital, depindeau de fiecare medic în parte.

Uneori nu am vrut semnez pentru că se întâmpla să ajungă în urma unor studii clinice doar sute de euro în bugetul spitalului, ceea ce era foarte puţin. Am încercat să văd care sunt valorile din contract, însă acest lucru nu a fost posibil, fiindcă sumele sunt confiden­ţiale„, a menţionat acesta.

Con­form anchetatorilor, cercetările în acest dosar au început în 2015.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Șoferii tineri primesc o VESTE PROASTĂ! Ce vor liderii UE să le interzică
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Ce avere are Traian Băsescu. Fostul președinte este mult mai bogat decât în 2023
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„M-a împietrit de tot durerea ta…” Un tânăr de 18 ani și-a pierdut viața în timp ce se întorcea de la muncă
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Alexandrov i-a rupt inima: O durere pe care n-o pot descrie în cuvinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Prințesa Catherine de Wales: Tratamentul împotriva cancerului, încheiat cu succes
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! E bomba ZILEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...