Dintre copiii expuși la Paracetamol, experții au observat că 19% din copii prezentau riscuri pentru a dezvolta simptome de autism, iar 21% manifestau semnele sindromului deficitului de atenție.
„Am constatat că expunerea copiilor încă din perioada fetală la Paracetamol afectează băieți și fete deopotrivă, nu există diferențe”, a declarat Sílvia Alemany, cercetătoarea care conduce studiul.
Este cel mai mare studiu de acest gen și s-au colectat rezultate din Marea Britanie, Danemarca, Noua Zeelandă, Italia, Grecia și Spania.
Cercetătorii din Marea Britanie au declarat totuși că Paracetamolul a provocat copiilor care au fost expuși în perioada fetală, doar probleme de percepție cognitivă și tulburări comportamentale.
Cercetătorii sfătuiesc femeile însărcinate să ia medicamente împotriva durerilor doar atunci când este necesar.
Unul dintre cercetători a mai precizat că Paracetamolul este important pentru reducerea febrei ridicate și că femeile însărcinate ar trebuie să ia acest medicament doar după ce s-au consultat cu medicul lor.
„Spre exemplu dacă există un risc de 1 la 1000 de cazuri pentru ca un copil să se nască cu autism, în cazul femeilor însărcinate care iau Paracetamol riscul crește la 1,2 la 1000 de cazuri”, a mai menționat un expert.
În ciuda părerilor aproximativ diferite în privința Paracetamolului, toți medici sunt de acord în ceea ce privește substanța conținută de acest medicament și anume Ibuprofenul, care este riscantă pentru femeile însărcinate, conform Daily Mirror.
„Utilizarea Ibuprofenului în orice stadiu al sarcinii este asociat cu un ris crescut de complicații, inclusiv probleme cardiace în cazul fătului și o cantite redusă de lichid amniotic”, mai atenționează experții.