Potrivit Pro TV, Plaquenil ar fi fost direcționat către persoanele diagnosticate cu COVID-19. Asta deoarece substanţa activă, hidroxiclorochina, este eficientă în tratamentul împotriva coronavirusului.
Pentru pacienții care se confruntă cu boli autoimune, Plaquenil este un medicament vital. Aceştia îşi cer dreptul la tratament printr-o petiţie pe care au numit-o “Și eu am dreptul să trăiesc”.
Ce efecte poate avea lipsa administrării medicamentului Plaquenil
Renata Petre are 38 de ani, este diagnosticată de 7 ani cu poliartrită reumatoidă, cu boală mixtă de țesut conjunctiv și Sindrom Sjogren și declară că depinde de acest medicament: “Eu am o formă destul de gravă a bolii, iar Plaqeunil mă ajută să nu intru în puseu și să nu mi se agraveze starea. Plaquenil, împreună cu alte două medicamente mă ajută să îmi țin inflamația corpului în limite normale. Dacă nu le iau, risc să îmi scadă mobilitatea până a nu mai putea să mă ridic de pe scaun”, explică femeia.
Laura Dolis are 39 de ani, e diagnosticată cu Lupus sistemic de 11 ani și atarge atenţia că, în cazul acestei boli, dacă nu iei tratamentul, organele sunt afectate și există riscul de deces.
Carmen Ciocârlan are 49 de ani şi este diagnosticată cu Lupus din 2014. Ea spune că mai are rezerve de Plaquenil pentru câteva săptămâni şi că a fost sfătuită de medicul curant să înjumătățească doza, pentru a se asigura că va avea cât mai mult: “Acest medicament m-a ajutat să nu am dureri mari de articulații, la mine așa se manifestă Lupusul. Nemaluându-l e posibil să revină durerile, care într-un puseu sunt foarte mari. Gândiți-vă că mă durea mâna și când schimbam postul cu telecomanda„, explică femeia manifestările bolii de care suferă.
Românii şi-au cumpărat Plaquenil preventiv, pentru cazul în care ar contracta virusul COVID-19
Paradoxul în cazul pacienților care au nevoie urgentă de aceste medicamente este că aceste boli autoimune îi plasează în grupa de risc în cazul unei posibile infecții cu coronavirus. Adică sunt exact în acea grupă pentru care autorităţile spun că iau măsuri drastice ca să o protejeze. Soluția pe care pacienții o așteaptă este ca aceste medicamente să fie gestionate mai bine, în așa fel încât să aibă acces la tratament atât bolnavii de COVID-19 acces, cât şi cei care suferă de o boală autoimună.