Medicamentul Plaquenil a dispărut din farmacii. Pacienţii cu boli autoimune nu mai au acces la tratamentul de bază

După criza provocată de lipsa medicamentului Euthyrox din farmacii, care i-a adus pe pacienţii cu afecţiuni tiroidiene în situaţia de a nu-şi putea urma tratamentul, a venit rândul persoanelor care se confruntă cu boli autoimune. Este cazul medicamentului Plaquenil, prescris în tratarea unor boli precum lupusul, artrita reumatoidă sau artrita idiopatică juvenilă.
Romania TV
09 apr. 2020, 14:19
Medicamentul Plaquenil a dispărut din farmacii. Pacienţii cu boli autoimune nu mai au acces la tratamentul de bază

Potrivit Pro TV, Plaquenil ar fi fost direcționat către persoanele diagnosticate cu COVID-19. Asta deoarece substanţa activă, hidroxiclorochina, este eficientă în tratamentul împotriva coronavirusului. 

Pentru pacienții care se confruntă cu boli autoimune, Plaquenil este un medicament vital. Aceştia îşi cer dreptul la tratament printr-o petiţie pe care au numit-o “Și eu am dreptul să trăiesc”.

Ce efecte poate avea lipsa administrării medicamentului Plaquenil

Renata Petre are 38 de ani, este diagnosticată de 7 ani cu poliartrită reumatoidă, cu boală mixtă de țesut conjunctiv și Sindrom Sjogren și declară că depinde de acest medicament: “Eu am o formă destul de gravă a bolii, iar Plaqeunil mă ajută să nu intru în puseu și să nu mi se agraveze starea. Plaquenil, împreună cu alte două medicamente mă ajută să îmi țin inflamația corpului în limite normale. Dacă nu le iau, risc să îmi scadă mobilitatea până a nu mai putea să mă ridic de pe scaun”, explică femeia

Nicoleta-Mirela Dinu are de 43 de ani şi suferă de Lupus Eritematos Sistemic: “Plaquenil e medicamentul de bază pentru problema mea momentan și dacă nu mai am se agravează boala”, spune pacienta.

Laura Dolis are 39 de ani, e diagnosticată cu Lupus sistemic de 11 ani și atarge atenţia că, în cazul acestei boli, dacă nu iei tratamentul, organele sunt afectate și există riscul de deces.

Carmen Ciocârlan are 49 de ani şi este diagnosticată cu Lupus din 2014. Ea spune că mai are rezerve de Plaquenil pentru câteva săptămâni şi că a fost sfătuită de medicul curant să înjumătățească doza, pentru a se asigura că va avea cât mai mult: Acest medicament m-a ajutat să nu am dureri mari de articulații, la mine așa se manifestă Lupusul. Nemaluându-l e posibil să revină durerile, care într-un puseu sunt foarte mari. Gândiți-vă că mă durea mâna și când schimbam postul cu telecomanda„, explică femeia manifestările bolii de care suferă.

Gabriela Șerbănescu are 51 de ani şi este un caz special. Ea e diagnosticată cu mai multe probleme autoimune și are nevoie atât Plaquenil, cât și de Euthyrox, ambele absente din farmacii: “Dacă nu iau Plaquenil, risc să am dureri mari, să fac pusee în problemele mele și să ajung la spital, iar acum nu e indicat să se întâmple asta. În plus, sunt pacient operat de tiroidă și trăiesc pentru că acest Euthyrox există; daca nu iau două luni, a treia sunt îngeraș. Dacă nu aș mai lua, după o lună mi s-ar face rău, aș avea stări de leșin și aș simți că rămân fără aer”, explică pacienta situaţia în care se află.

Anunţ oficial al Ministerului Sănătăţii: În 13-14 aprilie 2020 vor fi livrate 77.499 cutii de Euthyrox 50 mc

Românii şi-au cumpărat Plaquenil preventiv, pentru cazul în care ar contracta virusul COVID-19

Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asocației Pacienţilor cu Boli Autoimune, spune că Plaquenilul putea fi cumpărat fără reţetă, iar acest lucru a favorizat epuizarea mai rapidă a stocurilor: Multe farmacii îl dădeau fără rețetă și asta a și agravat situația, că imediat ce s-a scris de Plaquenil în presă, mulți români și-au cumpărat singuri, să fie siguri că au, în caz de infecție cu coronavirus. Acum problema e că Plaquenil e blocat în farmaciile de spital, iar farmaciile deschise nu mai au deloc în stoc. Iar farmaciile de spital nu dau decât paciențior internați cu COVID-19, nici măcar tuturor paciențior cu COVID-19. Cei cu forme ușoare, tratabile acasă nu au nici ei acces. Așa că nu au nici cei cu boli autoimune acces, nici toți cei cu COVID-19. Eu am ținut legătura cu câteva farmacii deschise și cei de acolo îmi spun că au rețete pentru Plaquenil pentru pacenți cu COVID-19 tratați acasă și nu le pt onora nici pe acelea, culmea. Deci sistemul e foarte greșit”, descrie situaţia Rozalina Lăpădatu.

Paradoxul în cazul pacienților care au nevoie urgentă de aceste medicamente este că aceste boli autoimune îi plasează în grupa de risc în cazul unei posibile infecții cu coronavirus. Adică sunt exact în acea grupă pentru care autorităţile spun că iau măsuri drastice ca să o protejeze. Soluția pe care pacienții o așteaptă este ca aceste medicamente să fie gestionate mai bine, în așa fel încât să aibă acces la tratament atât bolnavii de COVID-19 acces, cât şi cei care suferă de o boală autoimună.

 

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Lege pentru posesorii de permis categoria B. Nu mai poți conduce pe șosea
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai mare actor. Nu e cineva în țară să nu-l fi adorat: „Mândrie națională”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor