„Doresc să informez publicul că începând din această după amiază există o echipă de medici din Belgia care au venit la București și care analizează posibilitatea de a transporta răniți de la incendiul de vineri seara în spitale specializate din Belgia, unde să fie tratați. Acești specialiști au venit la o cerere a guvernului României, care a solicitat ajutor pentru acești răniți. Ceea ce încearcă acești specialiști este să facă o potrivire între capacitatea de tratare pe care o au spitalele și nevoile pe care le au acești răniți. Trebuie să vedem ce capacitate avem, dar vom folosi la maximum această capacitate. Costurile sunt o problemă secundară. Vorbim de o acțiune umanitară”, a spus Thomas Baekelandt.
Citeşte şi: INCENDIU COLECTIV. Raed Arafat: Se evaluează cazurile care pot fi preluate în străinătate pentru tratament
El se află la Iași, unde participă la deschiderea Forumului Cooperării Descentralizate România-Belgia. Evenimentul reunește aproximativ 150 de reprezentanți ai autorităților centrale și locale din cele două țări, dar și ai organizațiilor non-guvernamentale, asociațiilor profesionale, institutelor de cercetare și companiilor implicate în cooperarea descentralizată dintre Belgia și România, scrie Agerpres.
Anterior, Olanda, Germania, Israel şi-au exprimat intenţia să preia o parte dintre pacienţii răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, urmând ca aceştia să fie transportaţi, în principal, cu avioanele Spartan ale Ministerului Apărării Naţionale, România având în prezent 51 de paturi pentru arşi din care jumătate au ventilaţie.
Declaraţiile au fost făcute, joi, la Palatul Victoria, de secretarul de stat în Ministerului de Interne Raed Arafat şi de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care au precizat că bolnavii care au arsuri pe o suprafaţă mare a corpului au nevoie de paturi dotate cu un sistem de ventilaţie mecanică.
„Numărul este de 51 de paturi la nivel de Bucureşti şi 300 de paturi de chirurgie plastică. (…) Sunt pacienţi care, în mod normal, sunt consideraţi cu o patologie total aparte, mult mai gravă decât cei cu arsuri obişnuite, de data aceasta vorbim chiar de o situaţie atipică şi, pentru nivelul şi capacitatea României, numărul de pacienţi care a rezultat din acest accident este mult mai mare. (…) Nicio ţară, asta îmi spunea colegul nostru francez şi colegii israelieni, nicio ţară din Europa nu are o astfel de capacitate pentru un număr atât de mare de pacienţi deodată”, a declarat Nicolae Bănicioiu, joi, la Palatul Victoria.