Medicul Ioan Cordoş este de părere că românii au fost îngroziţi de scenariile aproape apocaliptice pe care le-au văzut pe diversele canale de comunicare. În opinia sa, o contribuţie a avut-o şi comandamentul pentru situaţii de urgenţă, ale cărui comunicări mai mult au indus frica în rândul cetăţenilor. Medicul crede că nu era cazul să se constituie acel comandament, în condiţiile unei „gripe”.
”Din păcate pacienții au resimțit cel mai mult criza de coronavirus, având în vedere starea de tensiune și groază, picurată zi de zi de media. Și mai ales că s-a constituit acel Comandament. Faci acest comandament când ai război civil, nu când ai o gripă. E vorba despre o biată gripă„, este de părere dr. Cordoş.
Citeşte şi Şeful OMS: Este primul tratament care a demonstrat că reduce mortalitatea pacienţilor cu COVID-19
Șeful secției de Chirurgie Toracică de la ”Marius Nasta” spune că, în perioada pandemiei de coronavirus, au fost mai mulţi pacienţi care au murit din cauza afecţiunilor cardiovasculare pentru care nu au mai primit tratament decât din cauza coronavirusului.
„S-a făcut o statistică să se vadă cum au murit oamenii, de ce afecțiuni. Mult mai mulți au murit de afecțiuni cardiovasculare care nu au reușit în această perioadă să își vadă medicul curant. Aceste afecțiuni trebuie evaluate periodic. Nu pot să îl lași pe pacient și să facă ce o vrea Dumnezeu. Asta s-a întâmplat și la noi. O serie de pacienți cu boli cronice, de teamă nu au ajuns la spital, de teamă. O teamă indusă”, a declarat prof. Ioan Cordoș pentru sursa citată.
Medicul Radu Stoica, șeful ATI ”Marius Nasta”, a apreciat modul în care autorităţile au gestionat pandemia de COVID-19, însă spune că oamenii trebuie să se obişnuiască să trăiască cu ideea unei boli infecțioase. Doctorul Stoica îi îndeamnă pe cei care au diverse afecţiuni să nu le neglijeze pentru că pot plăti cu viaţa.
”Trebuie să ne gândim că a fost un moment cu multe necunoscute și teama veneau de la grozăviile care se întâmplau în China, în Italia, în țări civilizate, cu nivele medicale mult peste noi. Atunci mi se pare oarecum firesc ca începutul să fi fost destul de greu și toate autoritățile au pus mână de la mână și cum populația noastră s-a purtat ok, iar după două luni am constatat că ne-am așezat pe un trend obișnuit al unei boli infecțioase.
Bolnavii trebuie să ajungă la specialitățile cărora ei li se adresează. Nu covidul se adresează. La pulmonar, la noi, trebuie să vină bolnavii cu COVID pulmonari. Primii după noi care și-au făcut treaba excepțional au fost cei de la Carol Davila, unde au venit toți bolnavii renali. Fiecare spital trebuie să facă acest lucru”, a spus șeful ATI ”Marius Nasta”, conf. univ. dr. Radu Stoica pentru Antena 3.